Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

02. 08. 2018. 10:12 >> 09:57
4

VUKOVIĆ APELUJE

Ozbiljno razgovarati o otvorenim listama

Pitanju otvorenih izbornih lista ne treba pristupiti na ishitren, isključiv i jednostran način, već je potrebno što prije formirati Radnu grupu i početi ozbiljan razgovor na tu temu, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miodrag Vuković.

 

On je kazao da ovaj i prethodni sazivi crnogorskog parlamenta imaju puni legitimitet.

"A u legalitet, odnosno njihov izbor na osnovu Ustava i zakona ne treba sumnjati. Radi se o elementarnoj činjenici, koju ne treba dokazivati. Radi se o različitoj interpretaciji nesporne činjenice - da su poslanici izabrani na osnovu Ustava i zakona. Za mene tu dileme nema", kazao je Vuković u intervjuu za PR Centar.

Istakao je da nema savršenog izbornog sistema i da se u teoriji kaže da "postoji mogućnost izbora najmanje lošeg izbornog sistema".

"Sva tri poznata, tipična izborna sistema imaju svoje mane i prednosti. Ovakav tip izbornog sistema poznaju mnoge druge zemlje. Najveći broj zemalja praktikuje proporcionalni sistem. Među tim zamljama, najveći broj praktikuje ovaj klasični proporcionalni sistem", rekao je Vuković.

On je kazao da je za uvođenje otvorenih izbornih lista, ukoliko to predstavlja mjerljiv demokratski iskorak, "kada ja u pitanju institucionalno ustrojstvo crnogorske demokratije".

"Ipak, ne pripadam onima koji smatraju da otvorene izborne liste predstavljaju pitanje svih pitanja, da je to spas, da je to konačno rješenje, izlaz iz svih stvarnih i projektovanih teškoća. Nisam euforičan i o tome ne treba razgovarati na ishitren, brz, isključiv, jednostran način“, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, pitanje otvorenih izbornih lista je "otvoreno" i, kako je dodao, među dominantnijim je u političkom diskursu u Crnoj Gori.

"O njemu se razgovara i o njemu se daju različite ocjene. I o njemu treba razgovarati u Parlamentu kao fabrici zakona, kao najvećem političkom organu u državi. Treba razgovarati na organizovan, Parlamentu primjeren i parlamentarnoj demokratiji svojstven način“, smatra Vuković.

Otvorene izborne liste, kako smatra, stvaraju mogućnost unutarstranačkog "preslaganja i nadgornjavanja".

"Vlasnik liste je izborni takmac, vlasnik liste je onaj koji konkuriše za povjerenje građana. U proporcionalnom sistemu to su po pravilu partije, grupe građana. U partiji kojoj ja pripadam, vodi se ozbiljna unutarpartijska debata ko će predstavljati partiju u crnogorskom Parlamentu. To je ozbiljan izbor sadašnjosti i budućnosti države“, poručio je Vuković.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније