Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 08. 2018. 14:10   >>  13:56 1

GRUPA GRAĐANA

Predali žalbu Ustavnom sudu zbog diskriminacije

Grupa građana „Saša Mijović“ predala je Ustavnom sudu žalbu zbog diskriminacije jer im, kako su saopštili, nije bilo dozvoljeno da izvrše uvid u birački materijal prilikom izbora predsjednika Skupštine i gradonačelnika Glavnog grada. Pozvali su ostatak opozicije da bojkotuju te institucije.

Grupa građana „Saša Mijović“ predala je Ustavnom sudu žalbu povodom, kako su naveli, kršenja ljudskih prava i sloboda i diskriminacije, odnosno dovođenja u nejednak položaj podnosioca žalbe u odnosu na druge učesnike izbornog procesa.

Iz Grupe građana su kazali da je izborom predsjednika Skupštine i gradonačelnika Glavnog grada učinjeno pravno nasilje, a da toj političkoj grupaciji nije dozvoljeno da izvrši uvid u birački materijal.

„Takođe, pozivamo opoziciju da i oni podnesu Ustavne žalbe zbog toga, da bojkotuju ove institucije i da na djelu pokažu da nijesu saučesnici u ovom kršenju zakona ili zatvaranju očiju pred njim“, kaže se u saopštenju Grupe građana.

Oni su pozvali svu opoziciju da se javno izjasni povodom, kako su naveli, tog čina kršenja Ustava Crne Gore.

„Ustavna žalba je podnijeta zbog kršenja ljudskih prava i sloboda od Izborne komisije Glavnog grada i diskriminacije, odnosno dovođenja u nejednak položaj podnosioca ove žalbe u odnosu na druge učesnike izbornog procesa“, kazali su iz Grupe građana.

Kako su kazali, Izborna komisija Glavnog grada nije postupila po njihovom zahtjevu za uvid i fotokopiranje izbornog materijala.

„I utvrdila konačne rezultate izbora, a da o zahtjevu uopšte nije odlučivala, čime je podnosilac izborne liste onemogućen da vršeći uvid uloži eventualne prigovore zbog povrede pravila izbornog postupka i povrede biračkih prava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je nepostupanje izborne komisije Glavnog grada po zahtjevu predstavnika izborne liste Grupa građana „Saša Mijović – Pobjednik od riječi“ dovelo je do trajnog kršenja njegovih prava.

„Nije mu data ni prilika da podnese prigovore na izborni proces, jer je njegov zahtjev jednostavno ignorisan uprkos tome što je podnijet u pisanoj formi, ali i više puta vršena urgencija telefonskim putem, kada je predstavnik ove liste uvjeravan da sačeka na svoj red i da će biti pozvan da ostvari svoja nesporna prava“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Ustavna žalba podnijeta u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније