Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

06. 08. 2018. 07:33 >> 10:43
5

AMERIČKI DIPLOMATA

SAD ostaju u NATO, CG zaštićena

Nijedan američki predsjednik, figurativno rečeno, ne može pokupiti klikere i igrati se negdje drugo, tj. ne može napustit NATO. Bliže se izbori, pa se sve politizuje i svoj ovoj buci, koju čujete iz Vašingtona, daje dnevnopolitički smisao, istakao je američki diplomata i ekspert za Balkan Frenk Vizner.

"Ja ne bih bio zabrinut da li će SAD napustiti NATO ili čak razmatrati to pitanje", kazao je u intervjuu Pobjedi Vizner.

Vizner je bio specijalni izaslanik SAD u pregovorima o budućem statusu Kosova i američki ambasador na Filipinima, u Indiji, Zambiji i Egiptu. Pokrivao je i visoke funkcije u Stejt departmentu bio je zamjenik sekretara za odbranu u administraciji Bila Klintona, kao i zamjenik sekretara za međunarodne odnose u administraciji Džordža Buša. Vizner kaže da je Crna Gora evropska nacija i da je njen prozor otvoren prema Zapadu.

“Crnogorci su hrabar narod i činjenica da ste dio Alijanse je još jedan korak na putu stvaranja cjelovite, slobodne i stabilne Evrope. Ja i mnogi Amerikanci smo oduševljeni što je Crna Gora članica Alijanse, ali kada me pitate šta je govorio američki predsjednik, ja se moram ograditi jer ne mogu pričati u njegovo ime, ali ću reći i preporučiti crnogorskom narodu i njegovim liderima da ovo pitanje na dnevni red nije stavio Donald Tramp, već Vladimir Putin. Rusija je bila protiv širenja Alijanse na Crnu Goru i ne čudi što je ruski predsjednik otvorio ovo pitanje na sastanku sa američkim kolegom”, kazao je Vinzer.

Sa druge strane, dodaje on, ne postoji nikakva sumnja da su Crna Gora i Sjedinjene Države članice Alijanse i da iz tog članstva proizilaze obaveze kojima je bezbjednost Crne Gore zagarantovana.

“I zato duboko sumnjam da predsjednik Tramp želi, da u bilo kom obliku, dovodi u pitanje članstvo SAD u NATO -u, jer tako dovodi se u pitanje mir i sigurnost i Evrope i Crne Gore. Pitanje novinara na ovu temu ja bih prokomentarisao jednostavno-živimo u politizovanom svijetu, ali se realnost zasniva na čvrstim međunarodnim obavezama, koje garantuju mir i stabilnost”, navodi Vinzer.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније