Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aida Rastoder, TVCG

09. 08. 2018. 19:55   >>  20:25 28

CG - SRBIJA

Koliko posljednje izjave utiču na odnose?

Izjave državnih i crkvenih zvaničnika, koje posljednjih dana stižu iz Srbije, analičar Dušan Janjić tumači kao posljedicu pritiska velikih sila na Balkan, dok u Matici crnogorskoj to vide kao pokušaja diskreditovanja suverenosti Crne Gore. U Matici srpskoj, pak, smatraju da su izjave pogrešno protumačene.

Izjave srbijanskih zvaničnika prema Crnoj Gori suštinski se nijesu mijenjale od devedesetih, ocjenjuju iz Matice crnogorske. Smatraju da u Srbiji ne postoji politička volja da se trajno definišu odnosi sa našom zemljom.

"Za njih je, pak, profitabilnije, čini mi se, da sprovode nekakvu cik-cak politiku prema Crnoj Gori, čas toplo čas hladno. U tom kontekstu smatram da se ni sada ne može govoriti o dobrim odnosima između Crne Gore i Srbije, a pogotovo ne o odnosima “nikad boljim”, kako možemo čuti sa državog nivoa Crne Gore", ocijenio je član Upravnog odbora Matice crnogorske Ilija Despotović.

Zatezanje odnosa između Beograda i Podgorice, analitičar Dušan Janjić tumači kao posljedicu pritisaka velikih sila na Balkan.

"Činjenica je da je Crna Gora u NATO-u, a da je suština tkz vojne neutralne politike sadašnje vlasti, kao i Tadićeve, anti-NATO, mi imamo da je dodatni uzrok za regionalnu destabilizaciju", smatra Janjić.

Slične Stavove, koje saopštavaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej, Janjić komentariše kao privremeni i vještački savez.

"Ono što je tragično porazno za samog Vučića, da sve što je obecavao nije ostvario. jJedna od stvari koje je obećavao je promjena politike u odnosu na katastrofalnu politiku Borisa Tadica prema Crnoj Gori", kaže Janjić.

U Matici srpskoj matraju da stav patrijarha Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori, dijeli većina građana Crne Gore.

"Ta izjava i one izjave koje su došle kasnije, ne bi trebalo da zatežu odnose između Srbije i Crne Gore. Naprotiv, trebalo bi da ih relaksiraju. Dakle, trebalo bi da ta izjava bude alarm za političke vladajuce faktore u Crnoj Gori da jednostavno pokušavaju da relaksiraju odnose unutar Crne Gore", smatar Dušan Krcović iz Matice srpske.

U duhu prijateljstva dvije države nije ni izjava predsjednika Ssrbije o referendumu u Crnoj Gori.

"Moze Vučić da kritikuje svoje suparnike za šta god hoće, ali apsolutno nije u duhu prijateljstva u odnosu sa Crnom Gorom ako on svojoj konkurenciji zamjera zbog navodnog odlaska Crne Gore" ističe Ilija Despotović.

On tvrdi da je podgrijavanje takvih stavova pokušaj diskreditovanja državne suverenosti Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније