Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 08. 2018. 17:39 >> 17:23
10

RADULOVIĆ POZIVA

Građani i elita da stvore "Vječnu CG"

Poslanik DF-a Branko Radulović pozvao je građane i elitu Crne Gore, da se prizovu pameti i da iz jednog neodrživog stanja i degradirajućeg procesa, istinskim dogovorom "stvorimo osnov za izgradnju društva sklada i progresa - stvarnu „Vječnu Crnu Goru“." Radulović je u saopštenju premijeru Markoviću predložio i šta da pita kancelarku Angelu Merkel kada se u petak sastane sa njom.

Glasno pozivam građane Crne Gore i direktno prozivam elitu, da se prizovemo pameti i iz jednog neodrživog stanja i degradirajućeg procesa, istinskim dogovorom, stvorimo osnov za izgradnju društva sklada i progresa - stvarnu „Vječnu Crnu Goru“, naveo je prof. dr Branko Radulović u saopštenju. Radulović.

Kako je naveo čini to iz tri razloga.

''Prvi, ubijeđen sam, da će trendovi rezultirati da se zbog stanja, a ne autorstva, osporavaju stihovi crnogorske himne o vječnosti Crne Gore. Drugi, na osnovu ličnog iskustva i učeći od uspješnih, kao i na osnovu dubokih promišljanja sa partijskim i strukovnim kolegama, bez lažne crnogorske skromnosti, možemo stvoriti u najboljem smislu „Vječnu Crnu Goru“. Treći, što je svaki dan u ovakvom stanju sve skuplji a mogućnosti izbavljenja sve manje''- naveo je u saopštenju.

''Stratezi i neimari za izgradnju „Vječne Crne Gore“ ne stanuju ni u Vašingtonu, nu i Moskvi, ni u Pekingu, Ankari ni Rijadu, ne stanuju ni u Beogradu, Tirani, Zagrebu ni Sarajevu, ne stanuju čak ni u Briselu. Oni su tu u Crnoj Gori. To je, prije svega, politička elita u vlasti i opoziciji.

Platforma na kojoj treba graditi dogovor, prije svega, mora da sadrži reformu izborne regulative, pravosudnog sistema, ekonomske politike, kao i indentitetska pitanja, pozicija civilnog drušva, a posebno sastav i mandat tehničke vlade, te datum održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora. Sve manje od ovog sadržaja bi bilo „već viđeno“, saučešništvo u „pogibiji“ Crne Gore ili izdaja i svog naroda i cijele Crne Gore''- smatra Branko Radulović.

Kako dodaje, incijator tog istorijskog dogovora stanuje u Crnoj Gori. Moguća su, po njegovom mišljenju, dva senarija.

''Prvi, da to učini sam grešni Đukanović i DPS, da mu proradi racio, da na taj način potre neke greške, da pokaže da mu je napokon važniji javni od ličnog interesa, da se ne plaši odgovornosti, da je svjestan da će taj dan doći, da nije sve vječno, posebno ukoliko je lažno, te da bogatstvo ukoliko nije stečeno znojem je prokleto, posebno ako je oteto, da više boli pad sa veće visine nego sa manje. Ukoliko kod grešnog Đukanovića i njegovih saradnika, strah od odgovornosti i gubitka privilegija bude jači od javnog interesa, tada je odgovor opšti bunt.

U tom slučaju, lideri opozicije treba da pozovu na opšti bunt, nenasilan, inkluzivan i opštenarodni, protiv političko-ekonomskog terorizma, da ponude platformom i javni dijalog grešnom Đukanoviću DPS-u.

Vrijeme brzo teče, troši se Crna Gora, ostalo je dvije godine do redovnih parlamentarnih izbora, zato jesen mora biti vrijeme javnog dijaloga i dogovora, bez bunta ili sa njim.

„Vječna Crna Gora“ mora biti sveti cilj odgovorne elite, crnogorska pizma i sujeta kontrolisane, javni interes iznad ličnog i partijskog. Sve ostalo je laž''- mporučio ej radulović u saopštenju.

Svakome, ko ima i trunku svijesti i savjesti, smatra Radulović, jasno je koliko može trajati ovakav život i na čiji račun je i takav.

''Valjda smo svjesni, koliko i šta stvaramo, koliko nam to vrednuju drugi, kako se to dijeli, kolike su nam potrebe i kako ih namirujemo, što će biti sjutra. Moral, kojeg upražnjavamo, nažalost sve više poprima karakter bezčašća. Sloboda, koliko je ima u zarobljenoj državi.

Znamo dobro ko su ti koji su nam ovo učinili. Uzalud, umjesto odgovornosti, Đukanović i društvo kače nove epolete. Razlozi mnogi, posebno jedan, nepostojanje prave alternative. Treba da smo svjesni da će potomstvo sadašnjih moćnika biti privilegovana manjina sjutra. Ostali će tražiti spas u srećnim zemljama. Crna Gora je mala država, svi mi smo duboko ukorijenjeni u ovoj crnogorskoj zemlji i njenoj istini, zajednički nam je interes da se sačuvamo, male brojke za nas su velike, posebno ukoliko su one radikalne, pa da smo više složni a ne ovakvi. Liberalizaciju tržišta nekretnina trebamo hitno mijenjati a ekonomski pasoš se ne smije uvoditi''- kaže Radulović.

Postavljaju se, kaže Radulović, suštinska pitanja po budućnost Crne Gore - kako od neporetka u poredak, kako od imitacije života u pravi život, kako od kleptokratije u liberalnu demokratiju, kako od „izbornog inženjeringa“ u slobodan izbor pojedinca, kako od „zamrznutog konflikata“ po vjerskim, nacionalnim i političkim posebnostima i različitog „čitanja“ istorije do konstruktivnog dijaloga i konsenzusa, kako od „torova“ u jedinstveni prostor gdje nikome nije tijesno, kako od zatočenih do profesionalnih institucija, kako od neradnog u kreativno društvo, kako od ludila u racio, kako od bezčašća do istinskih moralnih vrijednosti, kako stvoriti pravu alternativu i doći do „Vječne Crne Gore“.

''Pitanje svih pitanja je kako i ko treba da pokrene demokratski točak ka „Vječnoj Crnoj Gori“. Samo je jedan put, već pomenut, optimalan, bez prečica, međutim, postoje i „slijepi“ putevi koji vode u lažnu državu Crnu Goru''- poručio je on.

Na kraju, Radulović predlaže premijeru Markoviću, šta da pita njemačku kancelarku Angelu Merkel.

''Marković, zbog „Vječne Crne Gore“, treba da u petak pita Merkelovu o značaju nauke i industrije za Njemačku, ko kreira novu strategiju razvoja njihove industrije, da li je iko u EU gradio infrastrukturu kao mi, posebno pomoću kineskog „predatorskog finansiranja infrastrukture“, kako je to nekada činila Zapadna Njemačka a kako ujedinjena Njemačka. Treba da je zamoli da u prioritete pomoći Zapadnom Balkanu uvrsti u značajnom iznosu podršku izgradnji brze ceste duž crnogorskog primorja, autoputa Bar-Beograd i rekonstrukciji i modernizaciji željezničke pruge Bar-Beograd. Dobro bi bilo da Marković poslije Berlina posjeti Island, pa da se uvjeri što znači turizam i proizvodnja aluminijuma za ovu zemlju blagostanja, gdje faktički nema nezaposlenih i koja ne želi u EU. Zatim, treba da posjeti Portugaliju i nauči kako se ostvaruje dinamičan rast, povećavaju plate i penzije, raste tražnja, upkos stavovima i zahtjevima MMF-a i SB''- poručio je

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније