Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 08. 2018. 19:55   >>  19:45 11

GOST BEĆKOVIĆ

"Ćirilica" izazvala oštru polemiku

Književni festival “Ćirilica”, koji već drugu godinu organizuje Narodna biblioteka Budve, a na kojoj je predviđeno gostovanje Matije Bećkovića, izazvala je oštru polemiku tamošnje vlasti i opozicije. I dok iz opozicionog DPS-a napominju da čekaju reakciju Crnogorske, koja je dio vlasti u Budvi, iz te partije ističu da nema tog pojedinca čija riječ u Budvi može da ugrozi ili uzdrma temelje države CG.

 

To što Narodna biblioteka Budve već drugu godinu organizuje festival književnosti “Ćirilica”, na kojem je predviđeno gostovanje pjesnika Matije Bećkovića, za partije koje čine tamošnju opoziciju, još je jedan udar na temelje države Crne Gore. 

“Očito je da vlast u Budvi bira vrlo svjesno i ciljano one teme koje dovode do produbljivanja političke krize, teme koje treba da pripadaju nekom drugom prostoru i nekom drugom vremenu”, saopštio je Predrag Jelušić iz DPS-a.

"Dolazak negatora svega crnogorskog, Matije Bećkovića, o trošku građana Budve, samo je nastavak otvorene anticrnogorske ideologije DF-a i maskirane iste takve ideologije Demokrata, i to nije nikakvo iznenađenje", Stefan Šušter iz SD.

A kako na ove optužbe gledaju u DF-u koji je dio vlasti u Budvi nijesmo uspjeli da saznamo ni od predsjednika Opštinskog odbora Nikole Vučićevića, ali ni njihove članice Mile Baljević, koja je na čelu Narodne biblioteke u Budvi, koja već drugu godinu organizuje ovaj festival. Sa druge strane, Demokrate su podsjetile da je 1998. predsjednik Milo Đukanović, uručujući Matiji Bećkoviću Njegoševu nagradu, srpskog pjesnika uporedio sa Njegošem.

“Nakon ovoga valjda je svima jasno da ni ćirilica, ni poezija nijesu ono što žulja DPS, nego je to opet i isključivo poraz na prethodnim izborima”, saopštio je  Krsto Radović predsjednik OO Demokrata Budva.

U DPS-u smatraju da bi prioritet vladajuće strukture u Budvi trebalo da budu komunalno uređenje, problemi sa saobraćajem i buka, koje su od interesa za sve građane te opštine, ali i turiste, budući da je sezona u toku. 

“Vidjećemo kako će se i oni koji sad čine novu strukturu vlasti u Budvi, a koji u tom prefiksu imaju baš to crnogorsko, ubuduće snalaziti u ovakvim i sličnim temama jer očito da za sada se ne snalaze”, kaže Jelušić.

A oni koji su prozvani kažu da je, zahvaljujući njihovom djelovanju, država Crna Gora u Budvi snažno prisutna i, kako ističe Vladimir Pavićević, nesalomiva. 

“Nema tog pojedinca čija riječ u Budvi može da ugrozi ili uzdrma temelje države CG i za nas oko toga nema dileme”,kaže iz Crnogorske Vladimir Pavićević.

Iz Crnogorske napominju da nijesu učestvovali u prišpremi programa festivala, te da je osmišljen mnogo prije nego su oni postali dio vlasti. 

“I kada sam pogledao program učinilo mi se da se ipak možda nije dovoljno vodilo računa o tome da poneka riječ koja bi mogla biti tamo izgovorena ne bi mogla tamo možda da utiče na produbljivanje ovih rovova”, saopštio je Pavićević.

Zato poručuju da će ubuduće Crnogorska snažno učestvovati i uticati na sadržinu sličnih programa.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније