Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 08. 2018. 09:40 >> 09:24
1

URA APELOVALA

Opštine i Ministarstvo da obezbijede besplatne udžbenike

Crnogorske opštine zajedno sa Ministarstvom prosvjete treba da participiraju kako bi svi osnovci dobijali besplatno udžbenike od 1. do 9. razreda, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Potpredsjednica URA-e Suada Zoronjić, kazala je da Crna Gora ne ispunjava ustavno određenje po kojem je osnovno obrazovanje besplatno.

“URA predlaže da sve opštine zajedno sa Ministarstvom prosvjete participiraju kako bi svi osnovci dobijali besplatno udžbenike od 1. do 9. razreda. Takođe prevoz učenika mora biti besplatan i škola u saradnji sa resornim ministarstvom treba da ga obezbijedi svima kojima je neophodan”, navela je Zoronjić.

Zoronjić je rekla da su dobar primjer gradovi u kojima je lokalna vlast obezbijedila udžbenike za osnovnoškolce i istakla da u tome prednjače one opštine u kojima partije iz opozicije čine vlast.

U URA-i smatraju da je država obavezna da obezbjedi besplatne udžbenike za sve odnovce od 1. do 9. razreda kao i propratni pribor, jer je po Ustavu osnovno obrazovanje obavezno.

"Država je dužna da se stara za ispunjenje tog državnog određenja, a ne da dodatno opterećuje i narušava porodični budžet, koji je ionako oskudan zbog sveukupne ekonomske situacije i niskog životnog standarda u zemlji", navela je Zoronjić u saopštenju dostavljenom Portalu RTCG..

Prema njenim riječima, do takve situacije je dovela pogrešna ekonomska politika vladajuće partije i "nebriga koju godinama demonstriraju nad građanima”.

On je kazala da je reforma obrazovanja koja je prošle godine započeta, ostavila traga kao "prepisivačka", a i kao dodatni namet građanima.

Zoronjić je rekla da reforma nije dala nikakve rezultate, već negativne ishode, jer su kako je kazala, “učenici uskraćeni za mnoga znanja posebno iz predmeta koji su imali smanjen nedjeljni fond ćasova”.

“Sa druge strane reformom se roditeljima nameće da ove godine kupe nove knjige, jer je nastavni program promjenjen u skladu sa reformom, čime se narušava porodicni budžet, koji je ionako oskudan. Samo za udžbenike po jednom đaku roditelj mora da izdvoji 45 do 95 eura što govori da su izuzetno visoki troškovi koje im država nameće”, kazala je Zoronjić.

Ona je ocinenila da je obrazovanje najvažniji stub društva i da država treba da investira u znanje kao najvažniji resurs kako bi se dostigli standardi kvaliteta većine evropskih zemalja u toj oblasti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније