Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 08. 2018. 11:35   >>  11:33 1

U OKTOBRU U PARLAMENTU

Odbacili terorizam kao metod za postizanje interesa

Crna Gora odbacuje terorizam kao metod i sredstvo za postizanje bilo kakvih interesa, navodi se u prijedlogu Strategije nacionalne bezbjednosti.

Prijedlog Strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore trebalo bi da parlament razmatra u oktobru.

Ističe se da je osnovni cilj borbe protiv terorizma neutralisanje prijetnje, smanjenje ranjivosti društva na terorističke napade i sprječavanje svih aktivnosti koje vode ka radikalizaciji pojedinca ili grupa.

„Odgovor Crne Gore na terorizam, nasilni ekstremizam i radikalizaciju će se zasnivati na jačanju nacionalnih kapaciteta za borbu protiv ovih izazova, koordinaciji aktivnosti svih subjekata unutar države i jačanju međunarodne saradnje na ovom polju“, kaže se u strategiji.

Navodi se da će Crna Gora preduzeti sve dostupne proaktivne mjere i aktivnosti borbe protiv terorizma na nacionalnom, regionalnom, i međunarodnom nivou, ukljućujući i mjere za sprječavanje terorističke radikalizacije, regrutovanja i finansiranja terorizma.

„Crna Gora dosledno implementira sve obeveze koje proističu iz međunarodnih sporazuma, ugovora i drugih obavezujućih dokumenata u vezi sa sprječevanjem profileracije konvencionalnog i oružanja za masovno uništenje i nelegalne trgovine, posjedeovanja i nagomilavanja malog i lakog naoružanja“, kaže se u Vladinom dokumentu.

Ističe se da sajber bezbjednost ima za cilj da obezbijedi bezbjedno korišćenje informacionih mreža i sistema prevencijom, otkrivanjem i adekvatnim odgovorima na sajber napade.

Kako se navodi, kako bi Crna Gora adekvatno odgovorila visoko-tehnološkom kriminalu neophodno je preduzeti više organizacionih, adminsitartivnih i tehničkih mjera i unaprijediti razmjenu podataka sa državama iz okružanje.

„Jačanje nadležnosti i kapaciteta Specijalnog tužilaštva za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala i potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji između privatnog i javnog sektora prdstavljaju neke oed ključnih prioriteta u narednom periodu“, kaže se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније