Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

25. 08. 2018. 19:34   >>  19:16

RADNA GRUPA U SEPTEMBRU

Dijalogom do boljeg izbornog zakonodavstva

U DPS-u očekuju da će sa početkom jesenjeg zasijedanja početi da radi i tijelo koje će raditi na izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama OEBS-a. Očekuju da će to biti prilika i za ostatak opozicije da se vrati u parlament. Iz DF-a za TVCG kažu da već početkom septembra očekuju da predsjednik Skupštine pozove na inicijalni sastanak predstavnike svih političkih subjekata. U radu će, izvjesno je, učestvovati SDP, ali pod znakom pitanja je učešće Demokrata i URE.

U susret najavljenim razgovorima oko izmjena izornog zakonodavstva DPS insistira kaže na suštini, a ne na prikupljanju političkih poena.

Podsjećaju da, kada se isti posao radio prije dvije godine, usvojeni su zakoni za koje nije bila potrebna dvotrećinska većina, a oni za koje je bila nisu.

“Na žalost zbog nedostatka političke i demokratske zrelosti u opoziciji mi to nismo uspjeli uraditi. Nadamo se da se vrijeme mijenja i da ćemo na jesen imati konačno formiranu radnu grupu, koja će imati za cilj da okupi sve relevantne političke subjekte i sve zainteresovane NVO da sjednemo i na bazi razumijevanja i kompromisa nađemo rješenja da finalno uskladimo naš izborni ambijent sa preporukama ODIR-A”, poručuje poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Za usklađivanje je zainteresovan i DF, naročito kažu biračkog spiska, ali su zainteresovani i za pronalaženje načina da se suzbije zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe.

“Ocekujemo da se pored nas kao najjačeg opozicionog subjekta i svi drugi iz opozicije aktivno uključe u ovaj proces, jer bi svaki drugačiji pristup bio kupovina vremena DPS-a, ili alibi za bojkot, koji bez bilo kakvih pratećih akcija nije mogao ni dati konkretne rezultate”, navodi poslanik DF-a Milun Zogović.

U SDP-u nemaju očekivanje od opozicije, nemaju ni od vlasti, ali imaju od procesa.

“Ne mislim da je potrebno neko specijalno saglasje unutar opozicije oko toga, jer svaka partija pojedinačno ima svoj interes da ima bolje izborno zakonodavstvo i ja vjerujem da u ovom društvu bez obzira na jednu krizu političkog sistema postoji još uvijek dovoljno i znanja i mudrosti da shvatimo prvo jednu stvar da do boljeg izbornog zakonodavstva ne možemo doći bez dijaloga”, poručio je Raško Konjević iz SDP-a.

Do dijaloga bi i Demokrate i URA, ali na temelju plana koji su sami inicirali.

“Plan Demokrata podržan je od strane najznačajnijih adresa međunarodne zajednice , ali je i plan prihvatio premijer i zamjenik DPS-a Duško Marković. Dakle ukoliko se Ad hoc odbor osniva sa ciljem implementacije pomenutog plana Demokarte će uzeti učesće u istom, jer je to svakako naš predlog. Ukoliko DPS pokuša raznim trikovima da izigra ono što su podržali zvaničnici EU, onda će morati da rade sa svojim satelitskim subjektima i lažnim opozicionarima”, poručuju Demokrate i URA.

Ko će sa kim raditi vrijeme će pokazati, a kad će početi sa radom radna grupa kazaće već početak septembra.

“Ono što je realno je da se odmah na početku jesenjeg zasijedanja desi formiranje radne grupe i da se konačno i ostatak opozicije koji je i dalje van parlamenta vrati u radnu grupu i da počnemo razgovarati o tome”, poručuje Rakočević.

DF očekuje da se odmah početkom septembra održi inicijalni sastanak kolegijuma predsjednika Skupstine, kao prvi konkretan korak ka formiranju radnog tijela.

“Šta je alternativa tome ako nemamo izmjenu izbornog zakonodavstva, onda se bojim da ulazimo u još veću političku krizu, jer bi onda bilo čudno da politički subjekti koji su nezadovoljni izbornim zakonodavstvom s pravom rekao bih uopšte izađu na izbore, koji se sprovode po takvom zakonodavstvu”, poručio je Raško Konjević.

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније