Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

27. 08. 2018. 11:15 >> 10:58

MIJOVIĆ I VUJIČIĆ

Delegacija EU da podrži otvorene liste

Predstavnici Grupe građana i Građanske akcije Budva, Saša Mijović i Božidar Vujičić, pozvali su predstavnike Delegacije Evropske unije u Podgorici da podrže otvorene liste.

 

Mijović i Vujičić su u petak održali sastanak s predstavnicima sektora za politički sistem u Delegaciji EU u Crnoj Gori, pozvali ih da podrže otvorene liste i upoznali ih sa, kako su kazali, izbornim neregularnostima, kao i sa programom, ciljevima i planovima njihovih grupa građana.

"Tokom sastanka u prostorijama Delegacije EU u Podgorici Grupa birača Građanska akcija upoznala je predstavnike Delegacije o sistemskom nepoštovanju biračkog prava. Naime, birači u Crnoj Gori ne mogu neposredno da biraju odbornike i.poslanike, kao ni da budu birani pod jednakim uslovima. Takođe su ih upoznali da Ustavni sud pravo na neposredni izbor odbornika i poslanika, tumači kao pravo birača da lično glasa, a ne kao pravo birača da neposredno/direktno bira poslanike ili odbornike. Tom prilikom su pozvali Delegaciju da pomogne ostvarenju birackog prava u skladu sa Ustavom CG i podrži otvorene liste", navodi se u saopšetnju nakon sastanka.

Mijović je pozvao Delegaciju da podrži otvorene liste, upoznao ih razlozima za osnivanje Grupe građana, programom i ciljevima za koje će se boriti, kao i sa iskustvom sa lokalnih izbora u Podgorici na kojima su učestvovali.

"Upoznali su ih sa svim neregularnostima koje vrši Opštinska izborna komisija i aktuelna vlast, u čijim je rukama OIK, prije, tokom i nakon izbornog procesa. Prijetnjama biračima, direktnim i indirektnim, ucjenama, pritiscima, fizičkim nasiljem, kupovinom glasova novcem, paketima hrane, obećanjima zaposlenjem i ostalim. Upoznali su ih i sa nelegitimnim i nelegalnim izborom predsjednika Skupštine Glavnog grada i gradonačelnika prije nego je izborni proces završen, ne dozvoljavanjem Grupi građana za uvid u birački materijal i Ustavnoj žalbi koju su zbog toga podnijeli. Takođe su ih upoznali sa neravnopravnim položajem Grupa građana koje udju u izbornu trku u odnosu na partije, na nemogućnost da jedna osoba potpiše kandidaturu za više partija ili Grupa građana i neobezbjeđivanjem finansijskih sredstava za kampanju", ističe se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније