Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

27. 08. 2018. 13:59 >> 13:41
3

IZBORNO ZAKONODAVSTVO

Damjanović: Formirati privremeni skupštinski odbor

U Skupštini, umjesto radne grupe, trebalo bi formirati privremeni parlamentarni odbor za izradu novog izbornog zakonodavstva i njegovo kontinuirano praćenje, sa jasno definisanim ciljem, načinom rada i odgovornostima, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je kazao da su postojeći proporcionalni izborni model sa zatvorenim listama i dontovom formulom, važeća pravila o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, uključujući i propise o prebivalištu i biračkom spisku u funkciji "zamrzavanja političkih odnosa etablirane vlasti i opozicije više od dvadeset godina".

"Zato svaki razgovor o promjeni izbornog zakonodavstva i načinu njegove primjene mora u startu definisati promjenu izbornog modela u pravcu otvorenih lista, moguće i kombinacije proporcionalnog i većinskog izbornog modela, uz mogućnost individualnih kandidatura, kako i nalaže ustavno načelo neposrednog izbora predstavnika građana Crne Gore", rekao je Damjanović agenciji Mina.

Poziv u radnu grupu, sa nedefinisanim pitanjima o kojima će se raspravljati, prema njegovim riječima, samo je navlačenje opozicije za davanje legitimiteta sljedećim lokalnim i parlamentarnim izborima, bili oni redovni i prijevremeni.

"Smatram da umjesto radne grupe u Skupštini, shodno Poslovniku, treba formirati privremeni skupštinski odbor za izradu novog izbornog zakonodavstva i njegovo kontinuirano praćenje, sa jasno definisanim ciljem, načinom rada i odgovornostima", rekao je Damjanović.

Kako je objasnio, taj odbor birao bi parlament, umjesto što bi radnu grupu birao skupštinski kolegijum po predlogu Demokratske partije socijalista (DPS). "A koja svoje rezultate rada pokazuje načinom kako priprema i definiše skupštinska zasijedanja i zakulisano odlučuje o svim segmentima rada Skupštine unižavajući njen mukostrpno sticani ugled i kontrolnu funkciju ostalih grana vlasti".

Damjanović je podsjetio da je u skupštinsku proceduru, kao pokušaj otvaranja dijaloga o ovim ključnim pitanjima, još proljtos podnio predlog izmjena izbornog zakona, koji parlamentarna većina tri put odbija da stavi na dnevni red.

"To jasno govori kome odgovara postojeći model i kozmetičke promjene koje bi trebalo da radi takozvana radna grupa", kazao je Damjanović.

On je podsjetio i da je misija OEBS/ODIR u svom konačnom izvještaju sa predsjedničkih izbora dala jasne ocjene o institucionalnim prednostima predstavnika vlasti i veliki broj preporuka, što je, kako je rekao, dodatni argument da se priča ne svede na radnu grupu, njen sastav i kolika će biti naknada za učešće u tom "svojevrsnom zamajavanju javnosti".

Damjanović je naglasio da se ozbiljan dijalog se ne može svesti samo na članove parlamenta u radnoj grupi, već da mora uključiti i ostale političke subjekte od kojih neki imaju odbornike na lokalnom nivou, zatim domaće i strane eksperte za izborno zakonodavstvo, kao i predstavnike nevladinog sektora koji se bave izbornom problematikom.

"Svi dosadašnji jalovi pokušaji radnih grupa od kojih su pojedine i dovele do sadašnjeg izbornog zakonodavstva koje je u temelju nedemokratskog i nefer izbornog ambijenta treba da budu svojevrsna opomena onima koji se guraju u DPS-ovu radnu grupu kako bi se još jednom potrošilo vrijeme i novac poreskih obveznika, a ključni elementi postojećeg izbornog sistema ostali netaknuti", zaključio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније