Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

28. 08. 2018. 08:25   >>  08:20 7

MIODRAG VLAHOVIĆ

"Džon Mekejn, jedinstveni i posljednji"

"Ministre, imam pitanje za Vas, ali morate iskreno da mi odgovorite. Recite mi - što mislite o sekretaru Ramsfeldu? Iskreno!" Zatečen takvim direktnim pitanjem, iako znam za otvoreni i beskompromisni životni stil i politički manir "konzervativnog buntovnika iz Arizone" (sretali smo se već nekoliko puta u Vašingtonu, ali je ovaj susret, bar za mene, drukčiji, ne samo po mjestu, već prvenstveno zbog činjenice da smo konačno nezavisna zemlja), gledam senatora Mekejna, tog septembra 2006, dok krstarimo, a njegove se četiri kolege iz Senata (Sununu, Graham, Martinez i Šamblis), na drugom kraju državne jahte "Jadranka", dive ljepoti naše Boke.

Pokušavam da sročim nešto dovoljno otvoreno i jasno, ali i da zadržim bar minimum diplomatskog obzira - ipak se radi o ministru vojnom našeg najvećeg saveznika! Džon Mekejn se smije mom odgovoru, sviđa mu se, očigledno, i odmah zove kolege.

"Morate da čujete što naš domaćin misli o našem sekretaru za odbranu!"

"Ponoviću, ako baš morate" (i opet smijeh, sekretar Ram feld nije bio favorit u tom republikanskom sastavu), "ali sad ja imam pitanje za Vas, senatore. I Vi morate biti iskreni. Dakle: da li će, kada se ponovo budete kandidovali za predsjednika SAD, Vaš 'running mate' (što će reći - kandidat za potpredsjednika), biti senator Džo Liberman?"

(Isti onaj Liberman koji je to već bio 2000, na listi demokratskog kandidata Alberta Gora!)

Sada je Senator zatečen i, naravno, odgovara: "Ali, ja još ne znam ni da li ću se kandidovati!" Onda su slijedile šale koliko se takva izjava može smatrati iskrenom, makar dolazila od senatora Mekejna...

U Mineapolisu, nepune dvije godine kasnije, na završnoj konvenciji Republikanske partije, predsjednički kandidat Džon Mekejn će biti spriječen, i od svojih savjetnika, ali i od predstavnika delegacija, da upravo to učini - nominuje Džoa Libermana da ga prati na izbornom "tiketu".

"Vi to možete uraditi, gospodine Mekejn", rekli su mu tada delegati iz Teksasa, po svjedočenju ljudi iz njegovog izbornog štaba, "ali se onda ova konvencija nikada neće završiti!".

Odabir gospođe Sare Pejlin je bio nametnut, a ostatak priče je poznat.

U memoarima, čiji bi naslov mogli prevesti kao "Neumorni talas", Mekejn će priznati da je tada napravio grešku, jer nije poslušao svoj politički instinkt i hrabru namjeru, već se priklonio savjetima saradnika i političkoj matrici i matici "velike stare partije", kako republikanci vole sebe da zovu. I u ovoj se storiji (a to je samo jedna od epizoda vanserijskog i izuzetnog životnog i političkog puta neobičnog, samosvojnog i hrabrog političara iz Arizone) prelamaju njegove najbolje osobine: iskrena vjera u ideje i vrijednosti, hrabrost da se razmišlja i djela van uobičajenih ideoloških i partijskih okvira i shema, ali i odvažnost i spremnost da se javno priznaju greške i prihvate politički porazi.

Džon Mekejn je zaista bio izuzetan, čovjek van šablona i stereotipa, osoba uvažena i od najljućih političkih protivnika (mada, i tu ima izuzetaka, lako ćete se sjetiti jednog aktuelnog, čija "izuzetnost", ipak, ne doseže dalje od toga da samo potvrđuje pomenuto "pravilo").

Poštovan i cijenjen, sa zasluženim oreolom autentičnog američkog heroja, koji će u zatočeništvu u Vijetnamu odbiti da bude oslobođen preko reda i prije vremena, samo zato što je sin i unuk američkih admirala, Mekejn će tokom višedecenijske političke karijere, prvo kratko u Predstavničkom domu, a onda u šest mandata u Senatu, zavrijediti pažnju i poštovanje, i u Americi, ali i kod američkih prijatelja i protivnika na svim stranama svijeta. Čak i kada se ne bi slagali sa "agresivnim jastrebom", protivnici su mu morali priznati političku težinu i autentičnost, i u iskazu, i u sadržini.

Sudbina, odnosno (za manjinu kojoj pripada autor ovih redaka) slučaj će htjeti da Senator dva puta ne bude uspješan u trci za Bijelu kuću. Prvi put, godine 2000, u tome će ga spriječiti intrige i narodnjački impulsi i prizemni sentimenti u sopstvenoj partiji, a u drugom slučaju, osam godina kasnije, istorijsko će klatno biti na strani demokrata i njihovog mladog senatora iz Ilinoisa, čovjeka neobičnog imena, posebne životne priče i osobitog retoričkog talenta. Ultimatumi ortodoksnih republikanskih konzervativaca tada nisu nimalo pomogli Džonu Mekejnu, jer su, sjetićete se, radikalna i isključiva retorika i elementarna politička neupućenost i neznanje guvernerke sa Aljaske zbrisali šansu da republikanskog kandidata podrže umjereni, nezavisni i "neopredijeljeni" glasači.

Lista govornika i spisak nepoželjnog (jednina!) na sahrani senatora Džona Mekejna govore mnogo toga i o počivšem senatoru i o današnjoj Americi. Već je objavljeno da je Senatorova želja bila da dva glavna govora održe upravo oni koji su ga nadvladali u predsjedničkim kampanjama: Džordž Buš Mlađi i Barak Obama. To je tako "mekejnovski"! S druge strane, aktuelni predsjednik SAD je upoznat o činjenici da tom posljednjem pozdravu može prići samo sa daljina svojih tvitova.

U današnjim političkim procesima i trendovima - gdje je autentičnost, politička iskrenost i spremnost da se istraje u odbrani onoga u što vjerujete, bez obzira na otpore i neslaganja, padove i poraze - tako rijetka, jedinstvena i neponovljiva ličnost i politička misija Džon Mekejna se izdižu iznad sivila prosječnosti i vodviljskog populizma, papagajskih mantri novih narodnjaka i njihove oportunističke površnosti - ne samo u Americi, već i na mnogim drugim adresama, uzduž i poprijeko. Zato će nam senator Džon Mekejn svima nedostajati.

Miodrag Vlahović

(Autor je bio ministar inostranih poslova Crne Gore i naš prvi ambasador u SAD. Sada je ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici. Stavovi i mišljenja iznijeti u tekstu ne odražavaju nužno zvanične pozicije Crne Gore.)

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније