Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ rtcg.me/Mina ]

03. 09. 2018. 10:47 >> 12:47
7

BORISOV PORUČIO

CG što prije da uđe u Evropsku uniju

Crna Gora nakon ulaska u NATO treba što prije da uđe u Evropsku uniju, poručio je predsjednik Vlade Bugarske, Bojko Borisov.

"Crna Gora poslije ulaska u NATO na najbrži mogući način mora ući u EU. Čvrsto vjerujemo da ćete do kraja ove godine otvoriti dva poglavlja. Moramo biti brzi, a na tom putu možete računati na našu bezuslovnu podršku", kazao je Borisov.

Borisov je kazao da nije slučajno da su na samitu u Sofiji došli i evropski zvaničnici i lideri Zapadnog Balkana, kao ni to što je Austrija preuzela predsjedavanje od EU, sa ponovnim fokusom na Zapadni Balkan.

Crna Gora, kako je naveo, do kraja godine ima vremena i šansu da otvori dva poglavlja i u tome ima podršku Bugarske.

„Bugarska je uvijek u prvih pet predstavnika koji podržavaju Crnu Goru, a tako će i dalje biti, jer Bugarska ima predstavnike u svim komisijama“, rekao je Borisov na konferenciji za novinare.

On smatra da po tom pitanju Crna Gora mora biti brza, jer 24. maja su izbori za Evropski parlament pa će formiranja Evropske komisije i ostalo biti veoma aktuelno.

„Balkan će tada biti na posljednjem mjestu, pa treba iskoristiti vrijeme do kraja godine“, upozorio je Borisov.„Uvjereni smo da Crna Gora nakon ulaska u NATO mora velikom brzinom ući u EU“, ocijenio je Borisov.

Komentarišući situaciju u regionu, Borisov je kazao da se nada da će Kosovo i Srbija nastaviti mirovni proces, ali da se Bugarska neće miješati, kao i da će Albanija i Makedonija krenuti svojim evropskim putem.

Marković je kazao da je Bugarska sve vrijeme bila uz Crnu Goru, vjerovala u njenu ambiciju i mogućnosti i pružala, ne samo političku podršku. "Zbog toga smo danas saveznici u NATO“, rekao je Marković.

Borisov i njegova vlada, kako je kazao, bili su važni za održavanje samita u Sofiji, nakon 15 godina, koji je dao jasnu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

„Napori Borisova rezultirali su usvajanjem deklaracije, koja je državama Zapadnog Balkana dala jasnu evropsku perspektivu“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, sada sve zavisi od sposobnosti Crne Gore da ispuni obaveze, prihvati standarde i obezbijedi njihovu implementaciju.

Marković je kazao da su Crna Gora i Bugarska najozbiljnije pokrenule priču o regionalo- infrastrukturnom povezivanju koje je važno za ekonomski napredak regiona i poboljšanje kvaliteta građana.

„Jadransko – jonski put ušao je u deklaraciju samita u Sofiji, a to se desilo isključujući zahvaljujući Borisovu“, rekao je Marković.
Komentarišući bilateralne odnose dvije države,

Marković je naveo da su odnosi veoma skladni, navodeći da Crna Gora i Bugarska dobro funkcionišu u okviru NATO-a, a politički diojalog je stalan i u kontinuitetu.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније