Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.P. ]

05. 09. 2018. 11:35 >> 11:40

ABAZOVIĆ - ZAEV

Makedonija primjer da bez političkih promjena nema stabilnosti

Makedonija je primjer kako je demokratija moguća, da se može pobijediti antidemokrtski režim, i kako nove političke elite mogu rješavati probleme na efikasan način, pokazujući da bez političkih promjena zapravo nema stabilnosti, kazao je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović koji se sastao juče u sjedištu Vlade Makedonije sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevom.

Abazović je čestitao Zaevu na dosadašnjim rezultatima, ocjenivši da je Makedonija najbolji primjer kako se razvija evropska vizija u regionu, navodi se u saopštenju GP URA.

“Želim da Vam čestitam na dvije stvari. Prvo, uspjeli ste da smijenite vlast ne šireći konflikte i ako usljed nedostatka političke kulture Vaš prethodnik nije želio na miran način da ode sa vlasti. I drugo, za razliku od većine balkanskih lidera odmah ste se uhvatili u koštac sa najvećim problemom Makedonije, a to je rješavanje decenijskog problema sa Grčkom”, saopštio je Abazović Zaevu.

“Prije dvije godine bili ste na rubu konflikta, a sada ste favoriti svih partnerskih država. Dokazali ste ne samo regionu, već i EU koliko su promjene zapravo blagotvorne za jedno društvo. Nakon što je došla nova vlast, Makedonija nije nestala kako su tvrdili Vaši protivnici, naprotov postala je jača i stabilnija. Nadam se da će ovaj primjer slijediti i mnoge druge zemlje u regionu. Da ćemo svi, a posebno EU shvatiti da samo nove političke elite mogu ostavriti evropsku viziju regiona, i da korumpiranim liderima nije mjesto na državnim funkcijama”, poručio je Abazović Zaevu.

Kako je saopteno iz GP URA njihov lider je sa Zoranom Zaevom razgovarao na marginama konferencije koju je organizovao njemački Aspen institute. Tema konferencija bila je “Ograničavanje političkog uticaja na nezavisne institucije u Zapadnom Balkanu”.

Krajem septembra u Makedoniji sa održava referendum na kojem će se glasati o promjeni imena te bivše jugoslovenske države, a što je uslov dogovora sa Grčkom i konačnog otvaranja procesa prijema Maledonije u EU i NATO. S tim u vezi podršku Makedoniji narednih dana pruziće genralni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg, premijer Austrije Sebastijan Kurc, a u subotu će u Skoplje doći i njemačka kancelaraka Angela Merkel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније