Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.P. ]

07. 09. 2018. 10:58   >>  10:41 7

SKUP U BEOGRADU

CG još bez poziva o podjeli imovine JNA

Crna Gora još nije dobila poziv za sastanak na kom će se 13. septembra u Beogradu razgovarati o podjeli imovine nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA). To je Portalu RTCG saopšteno iz Ministarstva odbrane.

Naime, na sastanku u Beogradu predstavnici bivših republika SFRJ trebalo bi da otvore pregovore o podjeli imovine bivše JNA. 

"Ministarstvu odbrane još nije stigao poziv za sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji koji treba da se održi u Beogradu 13. septembra. Ako i kada dobijemo poziv, odredićemo delegaciju koja će na najbolji način zastupati i braniti interese Crne Gore" navodi se u odgovoru Ministarstva našem Portalu.

Uoči sastanka u Beogradu, beogradski mediji pisali su da bi na njemu trebalo da se objave podaci o tome šta spada u vojnu imovinu, kolika je njena vrednost i šta ko traži.To bi trebalo da bude prvi sastanak na temu Aneksa A otkako je počela dioba, a najveće zahtjeve navodno ispostaviće Srbija i Hrvatska.

Hrvatski eksperti pri tamošnjem Ministarstvu odbrane su izračunali da vrijednost imovine nekadašnje Jugoslovenske armije iznosi 70 milijardi dolara, od čega Zagreb traži 10 milijardi — osam od Srbije i dvije od Crne Gore.

Od februara, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, iz Zagreba stižu zahtjevi za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanaderima, a od Crne Gore se traži vraćanje školskog broda "Jadran" i MiG-21 Rudolfa Perešina.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore tim povodom su nam odgovorili da su njihovi "stavovi oko školskog broda "Jadran" poznati javnosti". Podsjetimo, na nedavnoj proslavi povodom 85. rođendana jedrenjaka, ministar odbrane Predrag Bošković poručio je da je "Jadran" crnogorski i da će ostati u Crnoj Gori. "Vlada Crne Gore od 2013. godine izdvojila je značajna sredstva da se ovaj brod ponovo uzdigne i ponovo zasvijetli u svom najljepšem ruhu. To je bio zalog za budućnost, da ovaj brod plovi i bude svima na usluzi u Crnoj Gori. Ono što je bila naša projekcija - da ovaj brod otvorimo građanima i turistima, sigurno je uspjela“, kazao je Bošković.

Iz Ministarstva odbrane takođe su napomenuli da u Crnoj Gori nema aviona tipa Mig 21.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније