Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 09. 2018. 07:07 >> 07:54
51

ĐONOVIĆ PORUČIO

"Amfilohije ne miri, nego svađa"

Izjava mitropolita Amfilofija da Crna Gora priprema povratak granica Velike Albanije nema za cilj da miri nego da svađa narode na ovom prostoru, kaže za TVCG, analitičar Ranko Đonović. Priča o Velikoj Albaniji nema podršku u samoj Albaniji, niti kod Albanaca u Crnoj Gori već je samo u glavama Amfilohija i vječitih opozicionara, ističe Nikola Gegaj iz Demokratske partije socijalsita.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilofije, komentarišući posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu osvrnuo se i na crnogorko priznanje nezavisnosti te države.

“Odrekavši se Metohije u ime današnjeg Kosova, a time i istinske Crne Gore, današnja antipetrovićevska Crna Gora priprema, očevidno, povratak granica Velike Albanije i na svom prostoru, od Rožaja do Dobrih Voda iznad Bara i do Ulcinja”, kazao je Amfilohije.

Ova izjava mitropolita Amfilohija, po ocjeni analitičara Ranka Đonovića nije novost.

„Ono što možemo da primijetimo svih tih godina, decenija to je da on ne daje izjave koje mire, nego koje svađaju, da on ne sluša glas razuma, da njega ne interesuju Srbi nego ga interesuju teriotorije“, kazao je Đonović za TVCG.

Ideje proširenja i promjena nacionalnih i etničkih granica u regionu retrogradne su i dio su prošlosti, smatra Nikola Gegaj iz Demokratske partije socijalista. Zato ističe da svima mora biti jasno da na Balkanu nema nacionalnih država.

„Taj projekat nema podršku u samoj Albaniji i kod Albanaca u Crnoj Gori. Jedino je u glavama Amfilofija i njemu sličnih vječitih opozicionara. U svim dosadašnjim izjavama Albanski zvaničnici ističu da su granice na Balkanu ne promjenjive te u prvi plan stavljaju značaj dobrih odnosa sa Crnom Gorom. Ulaskom Crne Gore u NATO završena je svaka priča“, ističe Gegaj.

Zbog svega toga, sagovornici TVCG saglasni su da bi mitropolit Amfilofije ali i ostali velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve morali da se, kako navode, konačno okrenu svom poslu, a ne da se kao i do sada bave politikom.

„Očigledno da je politika potisnula kod Amfilohija ulogu crkvenog lica. Apsurdno je da čovjek koji tvrdi da je iskreno posvećen crkvenoj misiji i ljubavi među ljudima na tako brutalan način vrijeđa ljude, pljuje na svoju državu i pretenduje na prisvajanje teritorija drugih država“, navodo Gegaj.

„Vrata crnogorske države su široko otvorena za sve dobronamjerne goste, ali ona služe kako da se uđe u Crnu Goru, ali kako može da se uđe, može da se i izađe. O tome bi trebali političari da razmisle i da ovima koji rovare po Crnoj Gori na neki način stave do znanja da se to može prekinuti i na drugi način“, poručio je Đonović.

U suprotnom, ističe Đonović mogli bi ponovo da svjedočimo krvavim raspletima u kojima bi, ocjenjuje, Srbi opet platili visoku cijenu.

Biljana Rovčanin, TVCG

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније