Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

11. 09. 2018. 07:09 >> 06:51
2

"POTENCIJAL"

Opozicija da ne odbacuje grupe građana

Dosadašnja praksa je pokazala da je svako ukrupnjavanje opozicionih subjekata u nekoliko kolona sa optimalno bliskim programima ili jasnim opozicionim ciljem davalo dobar izborni rezultat, kazao je politički analitičar Sergej Sekulović.

 

"Opoziciji je, čini se, falio jedan vid dodatne ponude za partije manjinskih naroda, što bi ih u nekim izbornim procesima, poput parlamentarnih izbora 2016, dovelo u poziciju vlasti. Mogli bismo konstatovati nedostatak strpljenja i višeg nivoa razumijevanja zajedničkog cilja da vlast u državi bude smijenjena na izborima", rekao je Sekulović za Dan.

On smatra da parlamentarne partije i koalicije treba da obrate pažnju na grupe građana koje bi u predizbornim koalicijama mogle biti neki vid kvalitativnog i demokratskog iskoraka.

"Naravno, i moguća grupa građana treba da ima potrebnu kadrovsku i programsku osnovu, ozbiljnost", istakao je Sekulović.

Jedna od takvih opcija je i Grupa građana Saša Mijović, lista koja se pojavila na prethodnim izborima u Podgorici i kao takva imala znatan broj glasača, ali nije uspjela da pređe cenzus.

Nosilac te liste Saša Mijović rekao je da su rezultati na lokalnim izborima u Podgorici po ko zna koji put pokazali da su sebičnost i unutarpartijski i međupartijski interesi ispred interesa građana i da se na taj način nikada ne može smijeniti vlast, "ako je to uopšte cilj opozicije".

"Ukoliko im je to cilj, opozicione partije nikako ne smiju zanemariti grupe građana, koje mogu biti upravo taj tas na vagi koji će odlučiti izbore. Na lokalnim izborima u Podgorici je izgubljeno 7,6 odsto opozicionih glasova zbog rasipanja i neprelaska cenzusa naše grupe građana i pet opozicionih partija. Da su se te opozicione partije udružile ili išle zajedno, ili sa nekim opozicionim partijama koje su prešle cenzus, dodatno bi se u toj sinergiji osvojilo još više mandata, a takvim zajedništvom sigurno bi motivisali i veliki broj apstinenata da izađu i glasaju za opoziciju, koja bi tako sigurno osvojila vlast", kazao je Mijović.

Zarija Pavićević iz Alternative Crna Gora smatra da opoziciona politička scena prvenstveno nema želju za promjenama, a sledstveno tome ni ideju ni plan koji bi ponudila građanima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније