Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

16. 09. 2018. 08:15 >> 07:59
23

JOVANOVIĆ PORUČIO

Dobro je što Podgorica ne potpiruje vatru

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da je vrijeme da se kao region okrenemo svom životu, dobrosusjedskim odnosima i prosperitetu u svakom smislu te riječi.

Jovanović navodi da ne smijemo da zaboravimo da je uticaj ruskog faktora najpogubniji za region. On u intervjuu Pobjedi, ističe da se postojeći odnosi između Crne Gore i Srbije moraju snažnije čuvati.

Jovanović se osvrnuo na nedavne izjave patrijarha Irineja, te srpskih ministara Dačića, Popovića, Vulina…

“Često slušamo te političke pajace kako nešto njišu na guslama, a nikakvi su guslari. Nemaju ni čast ni ep da sa nama podijele. Samo neku tužnu Pjesmu o propasti njihove politike i o nemogućnosti da prihvate da su Srbi i Crnogorci partneri, prijatelji, braća i sestre. I da to nikakvi ekstremisti neće zaustaviti. Mislim da mora još snažnije i još više da se čuva taj odnos koji postoji. Dobro je što Podgorica ne potpiruje vatru, jer je stabilan i miran Beograd ključ za sve nas u regiji. Važno je da nema dvostrukih standarda”, smatra lider srpske LDP.

Ulazak Crne Gore u NATO je, ocjenjuje, važan element regionalne bezbjednosti.

“Crna Gora je time načinila važan korak ka svojoj demokratizaciji i uspostavljanju sigurnosti za građane cijele regije. Mi, srećom, sem ovih naših lokalnih još uvijek nijesmo imali ozbiljne bezbjednosne izazove. To je isto tako važno za jasnu i razumniju poziciju u odnosu na uticaj raznih spoljnih faktora, prije svega ruski, za koji mi se čini da je najpogubniji za regiju”, kaže Jovanović.

Jovanović navodi da promjena granica na Zapadnom Balkanu nije dobra, što je kako dodaje principa koji je osnov bezbjednosne politike.

"Međutim, hajde da dozvolimo mogućnost da pred nas izađu sa nekakvim racionalnim objašnjenjem pa da o tome razgovaramo. Kosovo jeste specijalni slučaj. Reperkusije po region sigurno postoje, ali i region mora da prihvati da bez stabilne i mirne Srbije nema mira ni kod njih. Region mora biti veći saveznik u rješenju ovog pitanja. Znate, kad čitava regija bude shvatila da nema nacionalnog pitanja koje se može riješiti bez slaganja drugih država i nacija, onda možemo govoriti o evropskom Balkanu”, dodaje Jovanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније