Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

17. 09. 2018. 07:17   >>  06:59 1

MESI

Uticajne članice EU skeptične prema proširenju

Uticajne članice Evropske unije imaju skeptičan stav prema proširenju i to ne olakšava put zemljama Zapadnog Balkana ka evropskoj zajednici, ali se reformski procesi moraju nastaviti, kaže potpredsjednica Vlade Albanije i ministarka javne uprave Senida Mesi.

Ističe da Crna Gora i Albanija imaju odličan politički dijalog, navodeći da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Ipak, kako je istakla, "imamo dosta posla, uprkos dostignućima svake zemlje".

"Istovremeno, sama EU ima svoju unutrašnju dinamiku, kao što je skeptičan stav u pogledu proširenja nekih uticajnih zemalja u EU ili čak sve veće tendencije antiimigrantskog govora i od strane desnih, ali i lijevih partija. Sve ovo ne olakšava putovanje. Ali mi smo svjesni izazova sa kojima se susrećemo prema članstvu u EU", rekla je Mesi za Pobjedu.

Naš region, kako je istakla, ima punu podršku Unije u pogledu reformi koje moramo pratiti i perspektive članstva.

"To je potvrđeno i na samitu Sofiji u maju i u Londonu u okviru Berlinskog procesa ili čak u posjetama koje je komesar Han nedavno imao u regionu”, kazala je Mesi.

Navodi je da je problem migracija sve veći, ne samo za naš region, nego i za Evropu, što, prema njenim riječima, ukazuje na potrebu za dijalogom i na blisku saradnju.

“U suštini, mislim da se mora održati princip solidarnosti i humanizma i da će nam se pridružiti ne samo region, već i šire. Takođe, danas su Albanci nastanjeni u mnogim zemljama svijeta gdje su pronašli mogućnosti za bolji život. Zbog toga dobro razumijemo krajnju potrebu za emigracijom. Mi nijesmo mjesto za postavljanje zidova ili zaštitnih ograda .To znači da je učešće Albanije i Crne Gore usko povezano sa našim sposobnostima i kapacitetima da doprinesemo tome. Zajedno sa Crnom Gorom, mi nijesmo bili dio balkanskog koridora kada je počela velika izbjeglička kriza prema Evropi, ali smo imali vrlo jasan pristup. Stoga smo spremni da preuzmemo naš teret odgovornosti u okviru evropskog projekta za podjelu tereta. Dakle, Crna Gora i Albanija imaju odgovoran pristup i stabilnost su prioriteti obje vlade”, naglasila je ona.

Mesi se osvrnula i na buduću saradnju Albanije i Crne Gore, koju, kako tvrdi, treba nastaviti i osnažiti.

“Albanija i Crna Gora dijele političku perspektivu u Alijansi, pružili smo punu podršku članstvu Crne Gore u NATO-u, a zajedno sa Hrvatskom činimo trilateralu Albanija - Crna Gora - Hrvatska. Takođe, u duhu jačanja i daljeg razvoja direktne i dugoročne saradnje između Albanije i Crne Gore i sa ciljem da nastavimo sa našom konstruktivnom ulogom u razvoju regiona i dobrosusjedskim odnosima, u julu ove godine razvili smo zajednički sastanak dvije vlade naših zemalja u Skadru, gdje je obnovljena saradnja i odličan politički dijalog između nas, a donešeni su i neki konkretni sporazumi. Jedan od tih sporazuma bio je bilateralni odnosi u upravljanju vodnim resursima u prekograničnoj oblasti ili otvaranje novih graničnih prelaza između naših zemalja kao doprinos ekonomskom i turističkom razvoju. Međutim, puno moramo učiniti kada je u pitanju promovisanje trgovinskih razmjena jer iako imamo puno potencijala, još uvijek nijesmo na željenom nivou”, poručila je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније