Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: R.P. [ Mina ]

17. 09. 2018. 11:50 >> 18:15
5

HAN IZ SKOPLJA

"Zabrinjava rast nasilja nad novinarima"

Crna Gora se smatra državom predvodnicom evropskih integracija u regionu, ali bi to moglo da se promijeni ukoliko ne bude imala rezultate u istragama na novinare, poručio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han.

On je u Skoplju, na konferenciji Dani medija: Zapadni Balkan - Evropska unija, kazao da najviše uznemirava to što nasilje nad novinarima nije iskorijenjeno već je poraslo.

Han je rekao da je prema podacima regionalne platforme za zagovoranje medijskih sloboda ove godine u zemljama Zapadnog Balkana bilo 11 slučajeva fizičkih napada na novinare i da je to neprihvatljivo.

"Neodlučnost organa za pronalaženje i kažnjavanje počinilaca stvara zastrašujuću atmosferu nekažnjivosti, koja u velikoj mjeri utiče na slobodno i nezavisno izvještavanje", rekao je Han.

Prema njegovim riječima, medijska sloboda ne može postojati bez nezavisnog pravosuđa koje dobro funkcioniše.

"Novinari moraju biti zaštićeni od napada da bi dobro radili svoj posao", kazao je Han.

On je rekao da je EK u stratetegiji za Zapadni Balkan istakla značaj zaštite fundamentalnih prava koja se moraju, ne samo poštovati, nego i živjeti sa medijskim i slobodom izažavanja kao jednim od glavnih stubova.

Han je naveo da je EK istakla da neće biti pridruživanje bez poštovanja medijskih sloboda i stvaranja okruženja za novinare, koje će biti oslobođeno zastrašivanja i pritisaka.

"Zato uvijek preferiram da govorim o procesu, a ne jednostavno pregovorima. Jer je to nešto što želimo da vidimo ispoštovano i primijenjeno", kazao je Han.

On je rekao da se očekuju da bude istražen napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić i da zadovoljan što je ona bolje.

Makedonski premijer Zoran Zaev, kazao je da je objektivno i slobono izvještavanje ključno za razvoj demokratije i uspostavljanje dobrog upravljanja.

"Zbog toga odgovornost političkih lidera posebno u državama zapadnog Balkana koji teže da se pridruže EU, leže u tome da garantuju slobodu medija, uključujući bezbjednost svih koji rade u medijima i obezbjeđivanju dostojanstvenih uslova za njihovh rad", kazao je Zaev.

On je rekao da je suština medijskog posla informacije, iznošenje istine iobjektivno i potpuno informisanje javnosti uz poštovanje etičkih pravila.

Zaev je kazao da podržava proces samoregulacije i da su mediji ti koji sami sebi treba da definišu norme.

On je rekao da se u Makedoniji, regionu, ali i u cijelom svijetu vidjelo koliko propaganda može da bude štetna.

"Da lažne vijesti ponekad podstiču brutalno nasilje i ponašanje", rekao je Zaev.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније