Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

19. 09. 2018. 15:50   >>  15:32 1

DEMOS SAOPŠTIO

Odgovornim radom do boljeg zakonodavstva

Povratak nezakonito smjenjenih članova savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG) i Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), početni su demokratski uslovi za početak rada na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva, ocijenjeno je iz Demosa.

Iz te partije su poručili da unaprjeđivanje izbornog zakonodavstva zahtijeva ozbiljan i javno odgovoran rad.

“Ukoliko se ta ozbiljna materija shvati kao nova šansa za toliko puta viđenu demagogiju, populistička iživljavanja, provincijska lukavstva, ukratko degradaciju političkog i javnog života, onda je to put neuspjeha i očuvanja statusa kvo ”, kaže se u saopštenju.

Takav status, tvrde iz Demosa, ide na ruku trajanja neodgovorne i nekontrolisane vlasti.

U tome za sada, kako su naveli,prednjači vladajuća stranka i oni koji u njeno ime konfuzno započinju navodne inicijative.

“Vladajuća stranka ipak je u prvom planu kada je u pitanju demagogija i obesmišljavanje tog potencijalno važnog društvenog zadatka”, smatraju u Demosu.

Prema njihovim riječima, platforma vladajuće partije sadrži elemente kojima se njeni autori neskriveno “izruguju” domaćoj demokratskoj javnosti i međunarodnim adresama koje su involvirane u procese „teškog osvajanja elementarnih postulata demokratije u Crnoj Gori“.

Iz Demosa su rekli da je vladajuća stranka nezakonito, preko svojih ostrašnjenih egzekutora u Skupštini, smijenila članove Savjeta RTCG, što, kako su naveli, dokazuju sudske presude.

“Demokratska partija socijalista (DPS) sada, vjerovali ili ne - zabrinuta za demokratiju, traži u svojoj platformi definisanje načina izbora članova Savjeta RTCG u Skupštini Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

U Demosu smatraju da je za ozbiljan pristup radu na izbornom zakonodavstvu neophodno vraćanje nezakonito smijenjenih članova Savjeta.

"Neophodno je da se javno anulira akcija predsjednika Mila Đukanovića i njegovih poslušnika kojom je dokazana prvakinja u borbi protiv kriminala i korupcije, Vanja Ćalović Marković, nezakonito izbačena iz Savjeta ASK-a", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, to su dva početna preduslova da bi se mogli govoriti o mogućem početku kredibilnog javnog rada na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva.

“Međunarodne adrese, posebno Evropska unija (EU), treba da doprinesu bitnim demokratskim pretpostavkama za ozbiljan, reformski rad na proklamovanom unaprjeđenju izbornog zakonodavstva i demokratskog ambijenta u zemlji”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније