Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 09. 2018. 16:28   >>  16:09

DRLJEVIĆ - IKONEN

CG spremna za zatvaranje određenih poglavlja

Crna Gora će nastaviti da ispunjava preuzete obaveze u okviru pregovora sa Evropskom unijom, i spremna je da zatvori određena poglavlja, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na sastanku sa finskim ambasadorom Pertijem Ikonenom.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijava Vlade, glavni pregovarač je informisao ambasadora o napretku u pregovorima, istakavši da su sva mjerila za otvaranje poglavlja 8 – Konkurencija ispunjena, kao i da Crna Gora radi na dobijanju saglasnosti svih država članica EU za otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina.

"Crna Gora je odradila ogroman dio posla i očekujemo vrednovanje naših napora i rezultata. Svjesni smo i da će pomaci u poglavljima 23 i 24 diktirati sveukupan napredak, zbog čega smo fokusirani na održavanje predstojećeg Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, na kom ćemo, zajedno sa kolegama iz Evropske komisije, razmotriti dosadašnje učinke, naročito na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i razgovarati o predstojećim izazovima i obavezama", rekao je Drljević.

Ikonen je istakao zadovoljstvo ukupnim odnosima i kvalitetom saradnje dvije države u oblasti evropske integracije, podsjetivši na ugovoreni tvining projekat ukupne vrijednosti 950.000 eura, čija realizacija treba da počne do kraja godine, a koji se odnosi na podršku upravljanju ljudskim resursima u javnom sektoru.

Ikonen je kako navodem upoznao Drljevića sa radom Finske na definisanju ključnih pitanja tokom predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini naredne godine, navodeći da će Zapadni Balkan zadržati visoku poziciju i na finskoj listi prioriteta tokom predsjedavanja.

"Ambasador je pohvalio konstruktivnu ulogu Crne Gore u povezivanju regiona, a zajednički je ocijenjeno da je saradnja država na Zapadnom Balkanu neophodna za uspješno kretanje regiona prema EU", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније