Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 09. 2018. 19:44 >> 19:27

POPOVIĆ OCIJENIO

"Naši ljudi najveći kapital za napredak i razvoj"

U trenutku kada sve države regiona budu članice NATO saveza i Evropske unije, tek tada bićemo sigurni i uvjereni da su postavljeni ključni temelji za održiv mir, stabilnost i ekonomski napredak, ocijenio je predsjednik Liberalne partije Crne Gore (LPCG) Andrija Popović.

Konferencija u organizaciji balkanske liberalne mreže LIBSEEN u Skoplju okupila je vrhove svih liberalnih partija regiona ali i evropske poslanike i lidere. LIBSEEN je jubilej od 10 godina postojanja obilježo nizom panela i okruglih stolova na kojima je govorio i predsjednik LPCG Andrija Popović.

“U trenutku kada sve države regiona budu članice NATO saveza i Evropske unije, tek tada bićemo sigurni i uvjereni da su postavljeni ključni temelji za održiv mir, stabilnost i ekonomski napredak samim tim, građana ovoga regiona, što će značiti i proces zadržavanja stanovništva u matičnim državama, a kako je to veoma složeno uvezan proces, samim tim, i brži razvoj država koje će zadržati i akumulirati svoj najveći kapital- ljude, posebno mlade ljude”, istakao je Popović govoreći o evroatlanskoj perspektivi regiona i problemima migracija.

On je kazao i da migracije sa kojima se Evropa suočava nijesu nužno loša pojava.

Podjestio je kako je SAD od 1899. do 1931. primila preko 21 milion izbjeglica, a sa naših prostora njih čak 720 hiljada, što je bilo podloga da SAD postane globalna sila i ekonomski najsnažniji prostor.

"Isto tako, danas države Zapadnog Balkana moraju što prije postati članice EU da bi se Unija što prije konsolidovala i dobila novi kvalitet, ljude i energiju a region podsticaj za snažniji i ubrzaniji razvoj i demokratsku konsolidaciju", dodao je Popović.

Popović se tokom sastanka liberala Jugoistočne Evrope sastao i sa francuskom poslanicom Lilianom Tanguy, partije predsjednika Emanuela Makrona koja je najavila da će uskoro posjetiti Liberalnu partiju i Crnu Goru.

On se susreo i sa liderom evropskih liberala ALDE Hansom van Balenom, liberalnim liderima iz Srbije Čedomirom Jovanovićem, Hrvatske Vesnom Pusić, potpredsjednikom Vlade Kosova Bedžetom Pacolijem, nekadašnjim slovenačim ministrom i šefom LIBSEEN grupe Romanom Jakičem, makedonskim poslanicima, članovima Vlade i liderom liberala Goranom Milevskim i drugima.

"Glavna tema susreta bila je evropska perspektiva Jugoistočne Evrope i kako ubrzati ekonomski i demokratski napredak država regiona", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније