Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

21. 09. 2018. 07:08   >>  06:51 4

HAN PORUČIO

Sve partije da se uključe u Radnu grupu

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je u intervjuu za Pobjedu da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad Radne grupe koja će se baviti izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Veoma pažljivo pratimo događaje vezane za skupštinsku radnu grupu i radujemo se njenom formiranju. Ova ad hok parlamentarna struktura, trebalo bi da počne sa radom što prije, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog miješanja u Savjet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rješenja za izbor članova Sudskog savjeta i rješavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han.

Komesar za proširenje je govoreći o evropskim integracijama naveo i da Zapadni Balkan nikada nije bio visočije na evropskoj agendi, te da bi Crna Gora trebalo da iskoristi taj trenutak.

“Ovo je istorijski trenutak za Crnu Goru, zemlje Zapadnog Balkana, regiona i Evrope. Ali sada, je na Crnoj Gori da iskoristi taj trenutak. Predstojeći izbori za Evropski parlament to neće promijeniti. Kao što sam već rekao u više navrata, stvarni proces pripreme za članstvo u EU je važan kao i krajnji cilj, koji obezbjeđuje: čistiju vodu, bolji vazduh i bezbjedniju hranu”, poručio je Han

Prema njegovim riječima, Crna Gora je dobro napredovala u pregovorima o pristupanju. Otvaranje poglavlja znači ući u intenzivan period rada.

“Trenutno ostaje da se otvore dva poglavlja. Poglavlje 27 o zaštiti životne sredine trenutno je u Savjetu EU u iščekivanju sporazuma zemalja članica. U poglavlju 8 o konkurenciji, Crna Gora radi na ispunjavanju uslova za otvaranje i sada je posebno važno učiniti nezavisni organ državne pomoći potpuno funkcionalnim. Ali u ovoj fazi je prerano reći kada bi ovo poglavlje moglo biti otvoreno. Pregovori će se nastaviti po principu sopstvenih zasluga. Zato je sada lopta u rukama Crne Gore", kazao je Han.

Ističe da Evropa nije ta koja insistira na vladavini prava, kao ključnom uslovu za ulazak u EU, već to zahtijevaju i crnogorski građani.

“Napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava, pokazan konkretnim rezultatima na terenu, i dalje će određivati ukupan tempo pristupnih pregovora. Pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju sa Crnom Gorom očekujemo konkretne rezultate reformi koje su preduzete u ovoj oblasti, vidljive građanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija. Primijećen je neki napredak tokom ljeta, na primjer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Međutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava”, rekao je Han.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније