Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

22. 09. 2018. 10:53   >>  12:12 2

U NJUJORKU

Marković na čelu delegacije na zasjedanju GS UN

Crnogorska delegacija, s premijerom Duškom Markovićem na čelu, otputovala je u Njujork, gdje će naredne sedmice učestvovati u radu 73. redovnog godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 

Tema ovogodišnjeg zasjedanja je "Učiniti Ujedinjene nacije relevantnim za sve ljude: globalno liderstvo i podijeljene odgovornosti za mirna, pravična i održiva društva".

Marković će se, kako je saopšteno iz Vlade, obratiti Generalnoj skupštini i učestvovati u plenarnom dijelu Sastanka na visokom nivou o kontroli i prevenciji nezaraznih bolesti kao i na sastancima na visokom nivou na teme finansiranja Agende za održivi razvoj do 2030. i Akcije za očuvanje mira.

Predviđeno je i učešće premijera na Blumberg biznis forumu koji okuplja najznačajnije lidere iz javnog i privatnog sektora sa ciljem razmatranja gorućih izazova za prosperitet svih i izgradnje ključnih parnerstava između biznis zajednice i vlada.

Marković će učestvovati i na sastanku predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke (WB6) koji organizuje visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, a na poziv Konkordija samita biće jedan od panelista na temu diskusije „Podrška ekonomskoj otpornosti malih ostvrskih i zemalja u razvoju kroz programe državljanstva“.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović će tokom boravka u Njujorku biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji Crna Gora organizuje u okviru predsjedavanja ovom inicijativom.

Darmanović će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i Komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, na ministarskom sastanku zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), na sastanku na visokom nivou o pokretanju Agende za mlade, prvom ministarskom sastanku Globalne alijanse za iskorjenjivanje trgovine robom koja se koristi za smrtnu kaznu i mučenje i sastanku posvećenom agendi Žene, mir i bezbjednost.

Zasijedanju GS UN prethodiće Mirovni samit "Nelson Mendela" koji se organizuje povodom stote godišnjice rođenja Nelsona Mendele.

Marković i Darmanović će učestvovati na brojnim multilateralnim sastancima koji se organizuju na marginama 73. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i imati bilateralne susrete sa visokim zvaničnicima zemalja učesnica, Ujedinjenih nacija i drugih organizacija.

Učešće delegacije Crne Gore na 73. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenih rezultata i prioriteta Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore u UN i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније