Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

24. 09. 2018. 14:10 >> 13:49

DAMJANOVIĆ PORUČIO

Neophodni kontrolni mehanizmi primjene zakona

Niko odgovoran nema pravo da radi na izbornom zakonu bez mogućnosti da se, kroz kontrolne mehanizme u Vladi i Skupštini, prati njegova primjena, poručio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je rekao da je, povodom predloga vlasti za formiranje, kako je naveo, još jedne famozne radne grupe, već javno govorio i pozvao kolege da ne daju legitimitet tom perfidnom pokušaju kupovine poena kod pojedinih međunarodnih faktora, odnosno kod lakovjernog dijela crnogorske javnosti.

"Nagledali smo se raznih grupa koje su formirane u Skupštini od takozvanog kolegijuma, i onih koje su se bavile izbornom problematikom, pa sam mišljenja da smo dobro savladali domete i ciljeve takvog 'rada'", kazao je Damjanović agenciji Mina.

On je rekao da je njegov poziv trenutno dao rezultat.

"I takozvana skupštinska vlast nije za sada uspjela u navlačenju dijela parlamentarne opozicije, odnosno zamajavanju i fingiranju namjere za iskrenim, ozbiljnim i suštinskim dijalogom", dodao je Damjanović.

Kako je naveo, njegov predlog, da umjesto "radne grupe" aktivnosti na suštinskim izmjenama, ali i primjeni izbornog zakonodavstva, obavlja privremeni skupštinski odbor koji bi se formirao za tu namjenu, uz ravnopravno učešće dijela NVO i ozbiljnih stručnjaka koji se bave izbornom problematikom, poslanici Demokratske partije socijalista su odbili bez argumentacije zašto je neprihvatljivo.

"Podnio sam i predlog za izmjenu izbornog zakona koji je u skupštinskoj proceduri i koji parlamentarna većina tri puta odbija da uvrsti u dnevni red sjednica, ove od takozvanog skupštinskog rukovodstva obesmišljene i bagatelizovane Skupštine", kazao je Damjanović.

To je, kako je naveo, pokušaj da se otvori dijalog oko ključnih promjena izbornog sistema, uvođenja otvorenih lista i realizacije ustavnog prava na neposredan izbor kroz mogućnost individualnih kandidatura.

Prema riječima Damjanovića, vlast to odbija jer joj zadržavanje ovakvog izbornog modela, sa arsenalom oruđa za pritiske, ucjene i kupovine, garantuje status qvo, odnosno nepromjenljivu političku situaciju koja, izgleda, odgovara i pojedinim segmentima iz opozicije.

"Na kraju, raditi na izbornom zakonu, a nemati mogućnost da se kroz kontrolne mehanizme u Vladi i Skupštini prati primjena svakog segmenta istog, politička je glupost na koju niko odgovoran, bio iz opozicije ili iz stručne javnosti, jednostavno nema pravo", zaključio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније