Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

24. 09. 2018. 23:05 >> 22:58

SAMIT "NELSON MANDELA"

Marković: CG potvrđuje da doprinosi svjetskom miru

Crna Gora potvrđuje svoje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i jednakosti među ljudima, rekao je predsjednik Vlade Duško Marković, govoreći u Generalnoj skupštini UN, na Mirovnom samitu "Nelson Mandela", održanom povodom stote godišnice rođenja tog nobelovca.

"Crna Gora je tokom raspada Jugoslavije, uprkos izazovima i sukobima u okruženju, sačuvala unutrašnju stabilnost i otvorila svoje granice za stotine hiljada izbjeglih i raseljenih, što je za našu državu koja je multilkulturalna i multietnička tolerantna sredina bio prirodni izbor. Na temeljima ispreplijetanih nacija, vjera, kultura obnovili smo nezavisnost tačno stotinu i devet godina nakon naše prve svjetsku mirovne misije", poručio je Marković.

Kako je istakao, posebna je čast što na Samitu koji nosi ime Nelsona Mandele ima priliku da podsjeti da su upravo crnogorski vojnici upućeni na Krit da, kako se tada govorilo, "posreduju i pomirljivo djeluju između kritskih Grka i Turaka".

"Crnogorske zastave koje su krenule sa našeg prijestonog Cetinja, tog 11. januara 1897. utabale su staze plavim šljemovima Ujedinjenih nacija, a sedamdeset vojnika, osam podoficira i dva oficira crnogorske vojske, svojoj državi ostavili su ponos za vjekove. Činim ovo podsjećanje prevashodno da odam slavu svim onim hrabrim ženama i muškarcima koji pod plavim zastavama UN-a danas rizikuju svoje živote da pomognu drugima i doprinesu očuvanju vrijednosti za koje se zalažemo na Ist Riveru, da osiguraju mir u svakom uglu globalne mape", naglasio je premijer. 

Marković je ocijenio  da je bivši predsjednik Južne Afrike istinski heroj modernog doba i čovjek koji je u vremenu najtežih izazova nakon Drugog svjetskog rata pronašao snage i mudrosti da savremeni svijet učini boljim mjestom za život.

"Čuvajući sjećanje na neustrašivi duh Nelsona Mandele, jedinstvenog simbola borbe protiv aparthejda i diskriminacije, čovječanstvo i ovaj visoki dom u kojem se danas nalazimo, čuvaju obavezu izgradnje budućnosti na temeljima koje je on postavio svojom posvećenom borbom – započetom kao bespoštedna bitka za oslobođenje i prosperitet Južne Afrike, a okončanom pobjedom novog svijeta zasnovanog na temeljnim vrijednostima za napredak čitavog čovječanstva", poručio je predsjednik Vlade.

Kako je kazao, upravo na tim principima i  mi moramo zasnivati sopstvene težnje da današnji svijet učinimo boljim mjestom za sve.

 

"Izazovi koje nosi sadašnjost, usložnjeni su narastajućim populizmom i dovode do podijeljenosti modernih društava koja može da uzdrma bezbjednost i mir, i samim tim njihov opšti napredak. Smatram da samo snažan zajednički odgovor, daljim posvećenim jačanjem multilateralizma, kao sinonima za dogovor među ljudima i narodima i simbola univerzalne solidarnosti, možemo garantovati taj napredak. Za ostvarenje tog cilja, apsolutno su nam neophodne efikasne i djelotvorne Ujedinjene nacije, koje, promovišući svete vrijednosti mira, pravde, ljudskih prava i jednakosti, predstavljaju stabilno sidro svim našim pojedinačnim nadama i težnjama", rekao je Marković.

Premijer je ocijenio da nema bolje vodilje idealima od djela velikog Nelsona Mandele, podsjetivši da su kao izraz najdubljeg poštovanja za naslijeđe Nelsona Mandele, djeca u školama širom Crne Gore nakon njegove smrti posebno odala počast te da će on zauvijek ostati inspiracija sadašnjim i budućim generacijama čitavog svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније