Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 09. 2018. 11:00   >>  13:00

MARTINOVIĆ SAOPŠTIO

"Ugrozili opšti interes CG"

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović saopštio je da će to što su nadležni zaboravili da petlja na Smokovcu treba da bude dio ugovorenih obaveza izvođača radova na izgradnji te dionice autoputa, imati nesagledivo teške posljedice po opšti interes Crne Gore.

"U svakoj državi u kojoj ima i obrisa od vladavine prava i jakih institucija, bivši ministar saobraćaja, a sadašnji predsjednik Skupštine Ivan Brajović, kao i bivši premijer a sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sada bi bili na izdržavanju višegodišnje kazne zatvora zbog ogromne štete koju su nanijeli Crnoj Gori i svim njenim građanima", naveo je Martinović. 

"Očigledno je da su Brajović i Đukanović, koji su u vrijeme zaključenja Ugovora o izgradnji prve dionice autoputa Bar-Boljari obavljali funkcije resornog ministra saobraćaja i predsjednika Vlade Crne Gore, usaglašeno ,,stisli petlju” da zaborave da petlja na Smokovcu bude dio ugovorenih obaveza izvođača radova na izgradnji ove dionice autoputa. Ovaj njihov pakleni dogovor, očigledno će imati nesagledivo teške posledice po opšti interes Crne Gore. Međutim, u svojoj beskrupuloznoj neodgovornosti, ovaj dvojac sa sadašnijh pozicija obavljanja dvije najznačajnije funkcije u Crnoj Gori i istovremeno lidera dvije ključne političke partije na vlasti, priprema teren da ceh, za navodno zaboravljenu petlju, građani Crne Gore plate za nekoliko puta višu cijenu od prvobitno najavljene. Nagovještava se da će postojeći izvođač radova za ove navodno zaboravljene radove tražiti dodatnih 115 miliona eura, dok se predstavnici Vlade izjašnjavaju da će se to vjerovatno završiti i za 80 miliona eura", navodi Martinović u saopštenju.

"Nažalost, problemima ovdje nije kraj. Kada imamo u vidu da rok za završetak izgradnje prve dionice autoputa Smokovac-Mateševo ističe za oko 8 mjeseci, a aktivnosti na izgradnji petlje i mosta preko Morače kojim bi se izgrađeni dio autoputa povezao sa već izgrađenom infrastrukturom nijesu ni počele, nameće se zaključak da će najveća investicija u istoriji Crne Gore, u koju se ulaže blizu milijardu eura, dugo vremena nakon izgradnje biti van funkcije," smatra Martinović.

"Podsjećanja radi, akteri ogromne štete i problema u vezi sa izgradnjom prve dionice autoputa Đukanović i Brajović su ubrzo nakon potpisivanja ugovora o izgradnji autoputa, faktički i formlano ušli u čvrst politički zagrljaj. Upravo su poslanici Brajovićeve struje u SDP-u, zajedno sa Pozitivnom Crnom Gorom, u januaru 2016. godine spasili od pada Vladu Mila Đukanovića. Time su spriječili da na oktobarske parlamentrane izbore 2016. godine DPS, prvi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, izađe kao opozicija.

"Zauzvrat, Đukanović je Brajoviću obezbijedio funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore i status parlamentarne stranke koju je Brajović u međuvremeno formirao. Očigledno da Đukanović i Brajović, zloupotrebljavajući najviše državne funkcije i političku moć lidera ključnih partija, u vlasti jedan drugom obezbjeđuju da budu van pravnog poretka, zaštićeni od bilo kakve odgovornosti za ne(djela) koja su učinili na ogromnu štetu vitalnih interesa Crne Gore. Uz svu ogromnu materijalnu štetu koju su nanijeli i koju nanose Crnoj Gori i njenim građanima, istovremeno se šalje najopasnija i, po društveni moral, najrazornija poruka da se zbog nezakonitog i nesavjesnog obavljanja državnih funkcija, umjesto u zatvor, politički avanzuje i stiže do najviših državnih funkcija. Ovaj dvojac, da ima moralne i političke odgovornosti, odmah bi se povukao sa funkcija koje u ovom momentu obavljaju.

Pozivamo nadležno Državno tužilaštvo da u vezi sa predmetnim slučajem pokrene odgovarajući postupak za personalizovanje krivično pravne odgovornosti svih onih koji su svojim nezakonitim i nesavjesnim radom učinili da Crna Gora trpi ogromnu materijalnu štetu," navodi se u saopštenju Demokrata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније