Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

26. 09. 2018. 16:51 >> 16:50

PEJOVIĆ PORUČIO

Tužilaštvu obezbijediti sve uslove za rad

Potpredsjednik i poslanik Demokrata, Mijomir Pejović, kaže da je za Crnu Goru, državu koja ima velike probleme u sferi vladavine prava zbog visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, od izuzetnog značaja da tužilaštvo, kao nadležni organ koji goni učinioce krivičnih djela, ima svaku moguću podršku za svoj profesionalan i nepristrasan rad, što podrazumeva i optimalne prostorno i tehničke uslove za obavljanje svojih nadležnosti.

"Skupština Crne Gore je 31. jula 2015. godine, povodom razmatranja Izvještaja o radu DT za 2014. godinu, ocijenila da je, u cilju efikasnijeg i kvalitetnijeg ostvarivanja obaveza iz procesa evroatlanskih integracija i izgradnje pravnog i pravičnog društva i države, neophodno, pored ostalog, stvoriti adekvatne prostorne i druge uslove za rad Državnog tužilaštva, odnosno da je potrebno hitno rješavanje nedostajućeg prostora za rad državnog tužilaštva", izjavio je Pejović.

Kako je Pejović objasnio, gotovo istovjetna konstatacija sadržana je i u zaključnim ocjenama uz Izvještaj o radu DT za 2015. i 2016. godinu.

On kaže da i nakon tri godine, osim verbalne podrške, gotovo ništa nije urađeno.

"Potvrdu prethodne konstatacije nalazim u Budžetu Crne Gore za 2018. godinu kojim je za novu zgradu Državnog tužilaštva u Podgorici predviđeno ukupno 50.000 eura i to za potrebe izrade projektne dokumentacije. U obrazloženju Budžeta za 2018. godinu naglašava se da izgradnja nove zgrade Državnog tužilaštva predstavlja višegodišnji projekat", rekao je Pejović.

Kako je istakao poslanik Demokrata, zdravorazumsko promišljanje o ovoj problematici nameće samo jedan zaključak - aktuelna vlast nije posvećena rješavanju ovog problema, jer mnogi pojedinci iz te vlasti strepe za sopstvenu sudbinu ako bi krenula istinska i djelotvorna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Vrlo je simptomatično da su čelnici Državnog tužilaštva još prije duže od tri godine dramatično i s razlogom ukazivali na problem neadekvatnih uslova u kojem radi Državno tužilaštvo, da bi se, u Izvještaju o radu za 2017. godinu, maltene, izrazilo zadovoljstvo samo zbog toga što je pripremljeno idejno rješenje za poslovnu zgradu Državnog tužilaštva, bez obzira što Budžet Crne Gore za ovu godinu naglašava da je riječ o višegodišnjem roku za realizaciju ovog projekta", rekao je Pejović.

Poslanik Pejović, saopštio je da Demokrate ne prihvataju nikakav izgovor Državnog tužilaštva što još nema optuženja u brojnim slučajevima u kojima su Budva i njeni građani za vrijeme vladavine DPS-a, na čelu sa Svetozarom Marovićem i Milom Đukanovićem, doživljeli pravu poharu.

"Zato, ponovo javno pozivamo nadležno Državno tužilaštvo da odgovori zbog čega još nema optužnica u predmetima kao što su: Izgradnja gornjeg bulevara u Budvi, Izgradnja šetališta u Petrovcu, slučaj privatizacije hotela “Avala”, neplaćene komunalije za hotel “Kristal rivijera”, kao i za neraspisivanje tendera za korišćenje Luke Budva", zaključio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније