Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 09. 2018. 19:04 >> 18:53
1

VUJANOVIĆ O NATO

Poštujemo pravo svake države da odluči o članstvu

U prvoj godini članstva u NATO Crna Gora je imala više nego dvostruko uvećanje investicija, a u odnosu na pretpristupnu godinu broj turista iz NATO članica se uvećao oko 25%, saopštio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Njujorku na panelu “Budućnost evroatlanskih odnosa i Zapadnog Balkana”. Vujanović je istakao da će CG poštovati suvereno pravo svake države da samostalno i bez ičijeg uticaja odlučuje o članstvu u NATO.

Vujanović je, na panelu koji je organizovan u okviru XIV sastanka visokog nivoa, od Nizami Ganjavi internacionalnog centra iz Azerbejdžana, istakao da je Crna Gora najmlađa članica NATO-a.

"Na to smo ponosni. Postali smo članica uvažavajući istorijska iskustva ali i geografski položaj Zapadnog Balkana. Prošlosti sa pet ratova na Zapadnom Balkanu u prethodnom stoljeću - dva balkanska, dva svijetska i rat u raspadu bivše Jugoslavije. Zbog toga ali i geostrateškog položaja Zapadnog Balkana Crna Gora članstvo u NATO doživljava garantom stabilnosti. Zato Crna Gora razumije i daje podršku pristupanju Makedonije NATO želeći joj da se ostvari što prije. Ističući vrijednosti NATO-a, a poštuju suverenitet svake države, uvažavamo i odluke Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova u odnosu na NATO. Srbije o njenoj neutralnosti i saradnji sa NATO-om, Bosne i Hercegovine o njenom učešću u MAP-u i potrebi unutrašnjeg dogovora o članstvu u NATO-u i Kosova koje to članstvo želi", saopštio je Vujanović.

Vujanović je naveo i razloge zašto Crna Gora smatra da je interes država Zapadnog Balkana da budu članice NATO-a i zašto smatra da NATO-o treba da se proširi na Zapadni Balkan.

"Prvo, NATO je najpouzdaniji garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta svojih članica utemeljen na afirmaciju mira, saradnju i stabilnosti. Drugo, NATO je najveća globalna bezbjednosna integracija sa dvadesetdevet članica, na tri kontinenta uz punu spremnost za ostvarenje svoje bezbjednosne odbrambene misije. Treće, NATO ničim ne ugrožava suverenitet država članica jer se u njemu odlučuje konsenzusom a svaka članica odlučuje kako i u kojim aktivnostima NATO-a će učestvovati. I na kraju, ali veoma važno, članstvo u NATO-u doprinosi ekonomskom razvoju njegovih članica. Crna Gora je jasan dokaz za to. U prvoj godini članstva u NATO-u Crna Gora je, iz članica NATO-a, imala više nego dvostruko uvećanje investicija a u odnosu na predpristupnu godinu broj turista iz tih država se uvećao za oko 25%", istakao je Vujanović.

Vujanović kaže da je politika proširenja suštinski smisao svake državne pa i bezbjednosne integracije i NATO to jasno i kontinuirano saopštava.

"Drugo, bez Zapadnog Balkana NATO ne bi imao cjelovitost Sjevernog Mediterana od Portigala do Turske i Jadrana od Italije do Albanije. Sa članstvom Crne Gore u NATO-u ova regionalna cjelovitost je ostvarena. Treće, povećanjem broja članica snaga, preventivna uloga i ugled NATO-a se povećavaju. I na kraju sa uvećanjem članstva obezbjedjuje se veći obim iskustva i mogućnost kooperativnosti u okviru vojne i ukupne bezbjednosne misije NATO-a", naveo je Vujanović u svom govoru.

Vujanović je zaključio da države Zapadnog Balkana imaju jasan interes za članstvom u NATO-u koji će Crna Gora podržati za svakog kandidata. Dodao je da će Crna Gora poštovati suvereno pravo svake države da samostalno i bez ičijeg uticaja odlučuje o članstvu u NATO.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније