Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 10. 2018. 09:34 >> 09:15
15

ADŽOVIĆ OČEKUJE

Tuzi da "ubiraju" prihode od "Plantaža"

Novoformiranoj Opštini Tuzi trebalo bi da pripadaju prihodi od kompanije “Plantaže 13. jul”, dok bi, kada je riječ o imovini, sve ono što je do sada koristila opština u okviru Glavnog grada, trebalo da bude vlasništvo Tuzi, kazao je u intervjuu Portalu RTCG prvi čovjek najmlađe crnogorske opštine, Abedin Adžović.

 

"Kada je riječ o imovini očekujem da sva imovina koju je do sada koristila opština u okviru Glavnog grada-Tuzi bude vlasništvo opštine Tuzi, kao i da prihodi od AD 'Plantaže 13. jul' pripadaju opštini Tuzi", kazao je Adžović. 

Navodeći da očekuje da u narednom periodu neće izostati podrška Glavnog grada Podgorica, Adžović je rekao Opština Tuzi očekuje pomoć i sa državnog nivoa.

"Pomoć od države očekujemo iz razloga što je u kapitalnom budzetu Crne Gore već uvršteno nekoliko važnih kapitalnih projekata. Izdvojiću neke - Bulevar Podgorica-Tuzi, vrtić u Tuzima, osnovna škola u Karabuškom polju…Realizacija nekih projekata je započeta i uvjeren sam da će teći planiranom dinamikom", rekao je prvi čovjek Tuzi.

Govoreći o tome koji će biti prvi potezi nove lokalne samouprave, Adžović je rekao da će raditi na stvaranju uslova za početak rada novoosnovane opštine, podjelu imovine i teritorijlno razgraničenje sa Podgoricom, kao i stvaranje normativnog okvira.

"Status samostalne opštine znači obavezu da donesemo odluke, odnosno legislativu neophodnu za funkcionisanje i sprovodjenje nadležnosti propisane zakonom. Dakle, prvo je neophodno donijeti Statut opštine, budžet…Međutim, rokovi za donošenje istih počinju teći od dana konstituisanja Skupštine opštine Tuzi. Takođe, neophodno je obrazovati organe lokalne uprave novoosnovane opštine", rekao je Adžović.

Kada je riječ o razgraničenju s Podgoricom, on kaže očekuje da će biti uvaženi zahtjevi Opštine Tuzi, te da će postati i suštinski titular teritorije ove opštine.

"Radi stvaranja uslova za početak rada novoosnovane opštine, shodno Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, na narednoj sjednici Skupštine ćemo donijeti odluku o obrazovanju organizacionog odbora. Organizacioni odbor čine po tri predstavnika opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene i novoosnovane opštine i jedan predstavnik Ministarstva javne uprave. Organizacioni odbor takođe, u skladu sa Zakonom, predlaže način uređenja odnosa između opština, teritorijalno razgraničenje, način podjele imovine i druge aktivnosti za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine", kazao je Adžović.

On očekuje i pomoć dijaspore.

"Smatram da razvoj svake opštine na neki način zavisi i od spremnosti dijaspore da u istu ulaže. Stoga, očekujem da će i naša dijaspora prepoznati interes za ulaganje u Tuzi. S obzirom da sam u kontaktu sa dijasporom, ohrabruje me njihova volja i zainteresovanost za ulaganje", kazao je Adžović.

I. PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније