Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

04. 10. 2018. 12:28 >> 16:31

DRLJEVIĆ U TIRANI

Zapadni Balkan očekuje podršku EU

Zemlje Zapadnog Balkana pokazale su snažnu posvećenost sprovođenju reformi i očekuju od Evropske unije da u narednim godinama još snažnije podrži proces evropske integracije regiona, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Drljević, koji je učestvovao na sastanku ministara evropskih poslova i državnih zvaničnika zaduženih za evropsku integraciju u državama Jugoistočne Evrope u Tirani, istakao je da Crna Gora, kao zemlja koja je najviše napredovala u procesu pridruživanja EU, rado dijeli svoje iskustvo iz pregovora sa susjednim državama.

"Zemlje Zapadnog Balkana pokazale su snažnu posvećenost sprovođenju reformi, razvoju dobrosusjedskih odnosa i ubrzanju napretka na putu prema EU. Vidimo da evropska perspektiva zaista služi kao garancija za napredak u regionu. Zato očekujemo da će u narednim godinama EU pružati još snažniju podršku ovim procesima, uz vrednovanje individualnih rezultata na putu prema punopravnom članstvu", rekao je Drljević, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Drljević je, podsjetivši na specifičnosti pregovora Crne Gore i EU, ukazao na činjenicu da je Crna Gora prva država koja je uključila predstavnike civilnog sektora u pregovaračku strukturu, kao i da, u skladu s novim pristupom u pregovorima, napredak u poglavljima 23 i 24 određuje cjelokupan tempo pregovora.

Istakao je da su posvećnost i odlučnost crnogorske Vlade i svih segmenata društva, kao i efikasna koordinacija i organizacija rada pregovaračke strukture, doveli do vidljivih rezultata na putu Crne Gore prema EU.

"Crna Gora danas ima veoma dobar zakonodavni okvir u većini pregovaračkih oblasti, usklađen sa evropskim propisima i standardima. Znatno smo ojačali naše institucije i poboljšali administrativne kapacitete. Posebno je važno to što su efekti reformi sve vidljiviji u praksi i što se odražavaju na svakodnevni život naših građana. Bolji životni standard i evropski kvalitet u svim oblastima je ono čemu težimo, a mehanizam koji će omogućiti da na najefikasniji način to postignemo je proces evropske integracije i pristupni pregovori", poručio je Drljević.

Istakao je da države Zapadnog Balkana, budući da sve streme EU članstvu, treba međusobno da se podržavaju, razmjenjuju znanje i naučene lekcije i pomognu jedna drugoj u sprovođenju zahtjevnih reformi.

"Kroz saradnju u procesu pristupanja EU, zapravo se pripremamo za saradnju koju ćemo, od datuma pristupanja EU, razvijati na mnogo većem nivou", dodao je Drljević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније