Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

(Mina)

04. 10. 2018. 15:57   >>  21:58 1

SKUPŠTINA CG

Parlamentarni odbor do kraja oktobra

Do kraja oktobra, Skupština Crne Gore, trebalo bi da formirati parlamentarni odbor, koji će se baviti izmjenama izbornog zakonodavstva, saopštio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, nakon sjednice Kolegijuma.

Brajović je, novinarima u Skupštini, rekao da će tokom naredne sedmice prikupiti dodatne sugestije, stavove i razmišljanja svih učesnika na kolegijumu.

"Onda će kolegijum sumirati sve te utiske i formirati operativnu grupu koja će formirati odluku koju će Kolegijum razmatrati i predložiti Skupštini do kraja mjeseca", precizirao je Brajović.

On očekuje da će u radnom tijelu učestvovati svi politički akteri.

Na pitanje da li je razmatran predlog Demokrata i Građanskog pokreta URA o formiranju ad hoc grupe, koji su te partije dostavile u srijedu, Brajović je kazao da se neće baviti time ko je dao kakav predlog, jer je svima u interesu da Skupština donese najbolju moguću odluku.

"Dobio sam njihov prijedlog. Nažalost, prvo sam ga pročitao na portalima, pa ga tek onda dobio u Skupštini. To nije dobar manir, nije korektno i odgovorno. Sva ta buka i uslovljavanje mi govore o tome da oni izbjegavaju suočavanje sa ostalim kolegama poslanicima", naveo je Brajović.

Šef parlamenta je naglasio da su Demokrate i URA svoj prijedlog dali u junu.

"Ne znam zašto bi neko ovdje imao ekskluzivitet da se samo o njegovom prijedlogu razgovara", dodao je Brajović. On je kazao da postoji nekoliko opsega u vezi sa predmetom radnog tijela.

Kako je objasnio, najuži opseg je da se radno tijelo bavi samo izmjenom izbornog zakonodavstva.

Drugi je da se bavi izbornim ambijentom, u šta spadaju uređivačka politika medija, rad Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Najširi opseg, kako je naveo, govori o tome da radna grupa može da radi sve, čak i da pokrene izmjene Ustava.

“Jedan od prijedloga je bio da treba da se odlučuje konsenzusom. Bilo je i prijedloga da treba naći neki ventil, kako svako pojedinačno ne bi mogao blokirati rad radne grupe", dodao je Brajović.

On smatra da najširi opseg ne treba postavljati kao zadatak radne grupe.

"Za sada smo najbliži tome da se mijenja izborno zakonodavstvo i da se vodi računa da se učestvuje i radi na zakonima koji popravljaju ukupan izborni ambijent", poručio je Brajović.

Na pitanje da li će samo Radio televizija Crne Gore (RTCG) biti predmet razgovora radnog tijela, Brajović je kazao da se neće bazirati na samo jedan medij, nego na sve.

Komentarišući predlog Demokratskog fronta da bi radno tijelo trebalo da se bavi i izmjenom Ustava ako bude potrebno, Brajović je ocijenio da radna grupa ne treba da se bavi ustavnim promjenama.

DPS je saopštio da će podržati dio prijedloga URE i Demokrata. Brajović je ipak poručio da će i bez njih radno tijelo funkcionisati, iako su uvijek dobrodošli u njegovom, kao i radu parlamenta. 

Predstavnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da će ta partija učestvovati u radu privremenog odbora samo ukoliko, u prethodnoj odluci i političkim konsenzusom, bude upisano i dogovoreno da će sve promjene sprovoditi Vlada izbornog jedinstva.

"Ne možemo pričati o tome da mijenjamo Ustav, a da takav dogovor sprovede neko u koga pola Crne Gore nema povjerenje", poručio je Danilović.

Rok za sprovođenje eventualnih izmjena izbornog zakonodavstva je godinu prije održavanja parlamentarnih izbora.

"Nas interesuje ko i u kom periodu treba da sprovede eventualne izborne reforme", rekao je Danilović.

Potpredsjednik Vlade Branimir Gvozdenović, kazao je što se tiče Demokratske partije socijalista važna suština, a ne forma, tako da nije bitno da li će radno tijelo biti radna grupa, ili privremeni parlamentarni odbor.

"Na sledećem sastanku ćemo raspravljati o inicijativci koja je pregled svih aktivnosti koje su političke partije u prethodnom vremenu sugerisale, kako medijski tako i u drugim formama", kazao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, DPS je otvoren za sve prijedloge koje dolaze od ljudi iz parlamenta, ali iz političkih partija koje još nijesu uzeli aktivno učešće.

"Inicijativa DPS-a ne bavi se samo izbornim zakonodavstvom, nego i širim ambijentom koji je u vezi sa održavanjem izbora 2020. godine", dodao je Gvozdenović.

Na pitanje da li će se na narednom sastanku založiti za to da se dio prijedloga Demokrata i GP URA uvrsti, kako bi im se otvorila mogućnost da se pridruže radnom tijelu, Gvozdenović je naveo da DPS insistira na tome da Kolegijum bude maksimalno otvoren za sve sadržaje koji dođu u parlament.

On je podsjetio da je DPS predložio da članovi radne grupe budu i iz akademske zajednice i nevladinih organizacija (NVO).

"DPS je predložio da u radu učestvuju i predstavnici Centra za demokratsku tranziciju (CDT), CEMI-ja i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora", precizirao je Gvozdenović.

Na pitanje da li će prihvatiti prijedlog Danilovića da sve odluke sprovodi Vlada državnog jedinstva, Gvozdenović je odgovorio da ništa nije isključeno.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da jedna od dilema bila da li treba formirati radnu grupu koja se već u nekoliko navrata bavila tim pitanjem, ili parlamentarni odbor.

"Dominantan stav je bio da se formira privremeni parlamentarni odbor, koji bi radio na izmjeni izbornog zakonodavstva i pratio njegovu primjenu", kazao je Damjanović.

On smatra da je bolje formirati privremeni parlamentarni odbor koji bi bio biran u parlamentu.

"Izbor parlamentarnog odbora u Skupštini je bolji, jer će rad onda biti ozbiljniji, sa više legitimiteta i kredibiliteta. Rad parlamentarnog odbora ima veću političku težinu i ozbiljnost. U tom slučaju svi poslanici, bez obzira kojoj partiji pripadaju, imaće priliku da učestvuju u radu", kazao je Damjanović.

Damjanović smatra da osim preporuka OEBS-a i ODIHR-a, koje su date nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora, treba razmišljati i o onome što jesu konstatacije o institucionalnim prednostima predstavnika vlasti.

On je dodao da su određeni predstavnici partija predložili i ustavne promjene.

Predstavnik koalicije Albanci odlučno, Nazif Cungu, kazao je da Albanci odavno očekuju da se pristupi izmjeni zakona.

"Nadam se da smo u ovih nekoliko godina uspjeli da ubijedimo kako opoziciju, tako i poziciju da su Albanci zakinuti u predstavljanju u parlamentu", naveo je Cungu.

On smatra da afirmativna akcija mora da drugačije bude tretirana kako bi garantovala učešće Albanaca u parlamentu.

"Na današnjem sastanku osjetili smo spremnost i pozicije i opozicije, nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da maksimalno doprinesemo i da budemo zastupljeni, a ne da jedan mandat košta Albanca deset hiljada glasova. Očekujemo da će se ovom prilikom i to izmijeniti", rekao je Cungu.

Predstavnik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, rekao je da je optimista jer su predsjednici političkih partija prenijeli jasnu poruku da su za dijalog, kompromis i konsenzus.

Kako je naveo, zakoni koji afirmišu predstavnike manjinskih naroda u društvenom i političkom životu Crne Gore nijesu sporni i predstavnici političkih partija su spremni da unaprijede i te zakone.

Predstavnica Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović, kazala je da je ta stranka insistirala da ima svog člana u radnoj grupi.

"Zaista vjerujemo da će on dati puni doprinos u poboljšanju izbornog zakonodavstva za koje se ispostavilo da je u ovom dijelu problematičan", navela je Vučinović.

Sastanku kolegijuma prisustvovali su predstavniici svih parlamentarnih partija, osim Demokrata i GP URA, kao i članovi kolegijuma koji predstavljaju šest poslaničkih klubova. Naredni je u utorak. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније