Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

06. 10. 2018. 12:25   >>  12:03 10

DEMOKRATE PORUČILE

Predlog o privremenoj vladi neprihvatljiv

Predlog da odluke skupštinskog radnog tijela, koje će se baviti reformom izbornog zakonodavstva, sprovodi privremena, odnosno vlada nacionalnog jedinstva, neprihvatljiv je za Demokratsku Crnu Goru, poručio je generalni sekretar te stranke, Boris Bogdanović.

On je agenciji MINA kazao da su se Demokrate, odmah nakon osnivanja stranke, na najvišim partijskim organima obavezale da sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) neće učestvovati u bilo kojim političkim kombinatorikama, ni na državnom, ni na lokalnom nivou.

„Za Demokrate to bi bila jedna od najvećih izdaja opozicionog biračkog tijela. Birači su nas glasali zbog iskrene i beskompromisne borbe protiv DPS-a i njihovih satelita, a glas i riječ nas obavezuju baš onako kako nas obavezuje i zakon“, istakao je Bogdanović

On je rekao da ne bi mogao ni zamisliti da bilo koji funkcioner Demokrata bude izabran za vršioca bilo koje državne funkcije na predlog Mila Đukanovića ili Duška Markovića.

"Takvo poniženje sebi nikada ne bi dozvolili", dodao je Bogdanović.

On je ponovio da je uslov za učešće Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA u radu ad hoc privremenog odbora ili radne grupe da DPS prihvati reformu izbornog i drugog zakonodavstva, i da odustane od nadogradnje i kozmetičke izmjene seta izbornih i drugih zakona.

"Međutim, ako neko želi da osnuje radnu grupu ili odbor sa ciljem formiranja vlade nacionalnog jedinstva sa šefovima organizovanih kriminalnih grupa i političkim subjektom koji na kriminalan način pobjeđuje na izborima, onda neka hvala", dodao je Bogdanović.

Na pitanje da li je Demokratama prihvatljivo da Skupština formira privremeni odbor, prije nego radnu grupu, on je kazao da je Planom Demokrata i GP Ura predloženo formiranje privremenog skupštinskog odbora, a ne radne grupe.

"Ovo je još jedan od dokaza da DPS, prepisivanjem i falsifikovanjem našeg Plana, pokušava unijeti zabunu kod domaće i međunarodne javnosti, odnosno kod naših evropskih partnera", smatra Bogdanović.

Kako je naveo, DPS "tumara" od privremenog odbora do privremene radne grupe, kako bi izbjegao ono što je cilj tog procesa - reforma izbornog i drugog zakonodavstva.

Bogdanović je kazao da su i skupštinski odbor i skupštinska radna grupa radna tijela koje formira parlament, tako da nije bitan formalni aspekt, već nadležnosti tih tijela.

Prema njegovim riječima, ako privremeni odbor, ili radna grupa, ima sva ovlašćenja da pripremi predloge akata kojima će se obezbijediti reforma izbornog i drugog zakonodavstva, onda je potpuno nebitno kako će se to tijelo nazvati.

„Da, zaključim DPS je i pored odbijanja našeg predloga ipak prihvatio da formira privremeni odbor, a ne privremenu radnu grupu, za šta su se zalagali tokom dvomjesečnog medijskog spinovanja“, dodao je Bogdanović.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније