Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

08. 10. 2018. 15:08   >>  19:46 83

ĐUKANOVIĆ U VATIKANU

Papa namjerava da posjeti Crnu Goru

Papa Franjo ima namjeru da posjeti Crnu Goru i time pokaže uvažavanje prema ogromnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet međuvjerskog i međuetničkog sklada, kazao je predsjednik Milo Đukanović, nakon susreta sa papom u Vatikanu. Papa je Đukanovića dočekao riječima "znam da radite na miru, želim da i tako nastavite".

"Sveti otac je saopštio svoju riješenost da u sklopu brige o regionu posjeti Crnu Goru. Kazao je da je za sljedeću godinu najavio posjete trima državama regiona, ali da nema dileme da će nakon toga naći vremena da posjeti i Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multietničkog i multikulturnog sklada", poručio je Đukanović u izjavi za TVCG.  

Papa Franjo pozdravio je rezultate koje Crna Gora postiže u evropskim integracijama, kao i doprinos koji daje u regionu, prenosi TVCG.

"Zajedno smo ocijenili da se bilateralni odnosi održavaju na vrlo visokom nivou, o čemu svjedoče i frekventni susreti na najvišem nivou. Takođe smo izrazili zadovoljstvo što će uskoro biti otvorena i rezidentna nuncijatura Vatikana u Crnoj Gori, što će vjerujemo, takođe doprinijeti daljem unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Vatikana", kazao je Đukanović. 

"Znam da radite na miru"

Kako je saopštila Sveta stolica, papa je predsjednika Crne Gore dočekao riječima "Znam da radite na miru, želim da tako i nastavite". 

Kako je ranije naglašeno iz Đukanovićevog kabineta, posjeta crnogorskog predsjednika Vatikanu je potvrda odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korijene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886.godine.

"Crna Gora je nakon obnove državnosti, prepoznatljiva kao zemlja koja posebnu pažnju pridaje očuvanju i razvoju međunacionalnih odnosa i vjerskoj toleranciji, saradnji i solidarnosti, obnovila odnose sa Svetom Stolicom i kroz Temeljni ugovor, koji reguliše najvažnije segmente bilateralnih odnosa i status katoličke zajednice u našoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Susretu na najvišem nivou, podsjećaju, prethodila je i nedavna veoma uspješna posjeta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović se u Apostolskoj palati susreo prvo sa Papom, a zatim i sa državnim sekretarom Parolinom.

Nakon posjete Vatikanu Đukanović će posjetiti i sjedište Suverenog viteškog malteškog reda, sa kojim je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose 2006. godine, gdje će domaćin biti fra Đakomo Dela Tore del Tempio di Sangvineto, Veliki majstor Malteškog reda.

 

Пратите нас на

Коментари83

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније