Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

07. 10. 2018. 20:01 >> 19:39

ŠEFICA AUSTRIJSKE DIPLOMATIJE

CG ima EU perspektivu, nastaviti sa reformama

Crna Gora i njeni susjedi jesu dio Evrope, za čiju se punu integraciju zalaže i ministrica za Evropu, integracije i vanjsku politiku Austrije Karin Knajsl.

Ona je u razgovoru za TVCG kazala da Crna Gora ima evropsku perspektivu i pozvala na nastavak sprovođenja reformi. Iako je situacija u regionu složena, bolja je nego ranih 90-tih, ocijelia je austrijska šefica diplomatije.

Naš region za austrijsku ministricu integralni je dio Evrope. Svaku priliku, kaže, koristi da ga tako i oslovi, zato poručuje da je termin Zapadni Blakan, kako kaže, vještački i da je za nju prihvatljiviji Juogoistična Evropa

“Od prvog dana svoje službe ovaj region zovem Jugoistočna Evropa, čime i pokazujem naš stav da ovaj dio Evrope zaista i jeste dio Evrope. Kada pričamo o evropskoj perspektivi, fokusiram se na ovo područje, jer Crna Gora i njeni susjedi jesu dio Evrope”, poručila je Knajsl.

Kada je riječ o Crnoj Gori i njenoj evropskoj perspektivi, podrška Austrije, kontinuirana je i neupitna, ukazuje Knajsl. Crna Gora treba da nastavi putem reformi, uz fokus na implemaentaciju vladavine prava.

“Neka poglavlja su otvorena, neka su zatvorena, a trenutno u Briselu imamo EK koja je prilično otvorena za proširenje Evropske Unije”, poručila je Knajsl.

Region opterećuju brojni neriješeni problemi, kao što su pregovori Beograda i Prištine, situacija u Makedoniji,BiH. Sve to utiče, generalno loše na region , kaže šefica austrijske diplomatije.

“Situacija u JI Evropi nije baš zadovoljavajuća kao što bi mogla da bude. Ipak,mnogo je bolja u odnosu na kasne osamdesete i rane devedesete”, poručila je Knajsl.

Moto predsjedavanja Austrije u Savjetu EU je - “zaštitimo Evropu”. Što se tiče zaštite Evrope to se ne odnosi samo na zaštitu granica, već i na njenu ranjivu infrastrukturu, zaključila je austrijska ministrica.

Isidora Sekulić Šoć, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније