Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

08. 10. 2018. 13:12   >>  21:40

MARKOVIĆ PORUČIO

EU da pokaže da je politika proširenja živa

Evropska unija i sada ima priliku da na primjeru Crne Gore pokaže da je politika proširenja živa, poručio je premijer Duško Marković, tokom susreta sa predsjednicom Narodne Skupštine Republike Bugarske Cvetom Karajančevom.

Kako je saopšteno iz Vlade, u razgovoru je obostrano ocijenjeno da su bilateralni odnosi dviju prijateljskih država kvalitetni i sadržajni što potvrđuje činjenica da je u posljednje dvije godine upriličeno devet uzajamnih posjeta na najvišem nivou.

Marković i Karajančeva ocijenili su da je u tom kontekstu potrebno uložiti napore na jačanju ekonomske saradnje i to posebno u oblastima turizma, poljoprivrede i energetike.

"Govoreći o evropskim integracijama predsjednik Marković se zahvalio na kontinuiranoj podršci Bugarske našoj zemlji, ali i cijelom regionu. Premijer je ocijenio da Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana održan u Sofiji za vrijeme bugarskog predsjedanja predstavlja istorijski događaj", saopšteno je iz Vlade.

Predsjednica bugarskog parlamenta je naglasila nastavak podrške Crnoj Gori u procesu naše evropske integracije posebno naglasivši da se Bugrska zalaže za princip regate i individualno vrednivanje rezultata.

Članstvo u NATO prednost na putu ka EU

Članstvo Crne Gore u NATO-u prednost je na putu ka Evropskoj uniji, kao i u tome što je država sinhronizovala spoljnu i bezbjednosnu politiku sa politikom Unije u tim oblastima, ocijenila je predsjednica parlamenta Bugarske, Cveta Karajančeva.

Predsjednik crnogorskog parlamenta, Ivan Brajović sastao se sa Karajančevom.

On je, na konferenciji za novinare, nakon sastanka rekao da Crna Gora i Bugarska imaju najintenzivnije odnose na najvišem nivou i podsjetio da je Bugarska predsjedavala EU u prvoj polovini ove godine.

„Bugarska je napravila zaista ogromnu stvar kroz priču o Zapadnom Balkanu, jer je svoje predsjedavanje pretvorila praktično u balkansko predsjedavanje EU“, naveo je Brajović.

Prema njegovim riječima, Bugarska je mogla da izabere neka pitanja koja su po tu državu isplativija, odnosno koja se lakše završavaju.

Kako je dodao, Bugarska se nije kretala linijom manjeg otpora, nego je upravo vratila Balkan u fokus interesovanja EU i doprinijela da se 15 godina poslije solunskog samita održi sofijski.

"Taj fokus koji su ovi povratili na Zapadni Balkan su tako dobro odradili da će i predsjedavanje Austrije i naredno Rumunije sigurno doprinijeti da taj proces krene i da se ne može zaustaviti“, smatra Brajović.

Brajović je podsjetio da su dva parlamenta već imala razmjene odbora. Odbor za evropske integracije prije nekoliko dana je Boravio u posjeti Bugarskoj. On je dodao da je cilj inteziviranje ekonosmke saradnje.

„Razgovarali smo i o intezivaranju razmjene naših turista, kao i o značajnim idejama kada su u putanju prenos energije. Iz toga se vidi koliko je bila važna strateška odluka Crne Gore da gradi podmorski kabal zajedno sa italijom“, kazao je Brajović.

Karajančeva je rekla da je prednost Crne Gore u procesu pristupanja ka EU članstvo u NATO i to što je sinhronizovala spoljnu i bezbjednosnu politiku sa politikom EU u tim oblastima.

Ona je poručila da će Bugarska i dalje pomagati Crnoj Gori u usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

„Mi smo već stara članica i drago nam je što se dio opozicije, koji nije učestvovao u radu Skupštine, vratio u parlament“, dodala je Karajančeva.

Karajančeva očekuje da će, preko podmorskog energetskog kabla koji Crna Gora gradi sa Italijom, energija moći da se prenosi i Bugarskoj.

„Nadam se da će dobri intezivni politički odnosi postati aktivni ekonomski odnosi“, rekla je Karajančeva.

Osuda napada na novinare

Na pitanje da li smatra da je potrebno na nivou Unije uspostaviti neki mehanizam za zaštitu novinara, Karajančeva je kazala da osuđuje činove posezanja na život novinara.

Kada je u pitanju slučaj ubistva bugarske novinarke Viktorije Marinove, ona je rekla da istražni organi rade svoj posao i da će uskoro biti jasno ko je izvršio ubistvo.

Na pitanje da li je normalno što, ni nakon pet mjeseci, nema pomaka u istrazi u slučaju pikušaja ubistva novinarke Olivere Lakić, Brajović je odgovorio da država treba da usmjeri sve napore kako bi se otkrili svi zločini.

„Crna Gora i njeni organi koje se bave tim treba da imaju nulti stepen toleranije na bilo kakav napad na profesiju i život. Pretpostavljam da niko normalan ne može pokazati nikakvu rezervu u želji da se svi počinioci takvih zlodjela otkriju“, poručio je Brajović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније