Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

08. 10. 2018. 16:58 >> 16:40

PRIBILOVIĆ S GABRIJEL

"Ključno je promijeniti svijest službenika"

Modernizacija javne uprave ide ruku pod ruku sa digitalizacijom i građani očekuju da uprava bude otvorena, transparentna i dostupna, istakla je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel na sastanku s crnogorskom ministarkom javne uprave Suzanom Pribilović.

„Od ključne je važnosti da mijenjamo svijest službenika i tradicionalne procese rada i da ih usmjeravamo na razvoj novih tehnologija i digitalizaciju javnih servisa“, kazala je Gabriel.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, komesarka je obećala punu podršku Evropske komisije Crnoj Gori u pravcu digitalizacije javnih servisa, edukacije zaposlenih i daljeg razvoja eUprave, te istakla važnost korišćenja pretpristupnih i prekograničnih programa, a naročito u kontekstu regionalne saradnje.

Pribilović je istakla da je Vlada Crne Gore posvećena digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave. "U tom smislu digitalizacija predstavlja veoma značajan segment reforme javne uprave", poručila je ministarka.

Ona je kazala da je Crna Gora u prethodnom periodu razvila 483 servisa na portalu eUprave.

"Nova zakonska rješenja u oblasti eUprave, koja su pripremi, urediće pitanje interoperabilnost svih informacionih usluga na nivou javne uprave, što će se, svakako, odraziti i na kvalitet usluga za građane", istakla je Pribilović.

Iz Ministarstva su podsjetili da su pokrenuli inicijativu  za uspostavljanje nacionalnog identifikacionog dokumenta kojim će korisnicima omogućiti siguran i jednostavan pristup uslugama koje se pružaju elektronskim putem.

„Cilj nam je da usvajamo zakonska i praktična rješenja koja olakšavaju olakšaju život našim građanima, privredi, ali i ubrzavaju rad naše administracije“, kazala je Pribilović.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније