Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 10. 2018. 20:45   >>  20:25 2

SUSRET S NIKOLIĆEM

Veber: Crna Gora potrebna EU

Crna Gora je potrebna Evropskoj uniji da bi Balkan bio stabilan, ocijenio je novoimenovani ambasador Njemačke u Podgorici, Robert Hajnrih Veber.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Veber se danas sastao sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.

On je kazao da proces konsolidacije EU treba da se odvija paralelno sa pregovorima koje Brisel vodi sa Crnom Gorom.

Prema riječima Vebera, unutrašnje reforme u Uniji ne bi smjele da uspore dinamiku pristupanja država kandidata za članstvo.

"Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorom pred evropskim parlamentarcima u Strazburu, dao je ubjedljiv prilog stabilnosti Balkana i demonstrirao jasnu viziju budućeg napretka Crne Gore", rekao je Veber.

On je dodao da Berlin prepoznaje snažnu političku volju Crne Gore za pridruživanje EU.

"Njemačka će, kao prijateljska država, uvijek ukazivati, ne samo na pozitivne iskorake, već i na nedostatke koji postoje, sa spremnošću da ih zajedničkim naporima otklonimo", naveo je Veber.

Nikolić je ocijenio da je EU najbolji okvir za osavremenjavanje i emancipaciju svih državnih politika i dodao da će Crna Gora zajedno sa Njemačkom i drugim partnerima, raditi na pronalaženju odgovora na zahtjevne izazove u finalnoj fazi procesa pridruživanja.

"Izraženo je obostrano interesovanje za uspostavljanje parlamentarne saradnje na nivou radnih tijela dva parlamenta, pogotovo u oblastima vanjskih poslova i evropskih integracija", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, osim razmjene iskustava i dobrih parlamentarnih praksi, na taj način crnogorski poslanici bi neposredno upoznali njemačke kolege sa stanjem u Crnoj Gori, a članovi Bundestaga bi argumentovanije objasnili svojim građanima zbog čega je Crnoj Gori mjesto u EU.

"Nikolić je poželio uspjeh novoimenovanom ambasadoru Veberu i izrazio uvjerenje da će saradnja Skupštine i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa Ambasadom Njemačke biti intenzivna i plodotvorna", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, dodaje se, razgovarano i o konkretnim projektima, za koje je njemačka strana pokazala spremnost za podršku.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније