Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

11. 10. 2018. 07:45 >> 07:42
18

MINISTAR ODBRANE LETONIJE

Akcije Rusije nepredvidljive

Letonski ministar odbrane Rajmond Bergmanis, kaže da su akcije Rusije u regionu nepredvidljive, nemaju transparentnost i ne promovišu povjerenje.

“Baltičke države su pod stalnim pritiskom ruske propagande. Letonija se već nekoliko godina bori sa informativnim ratom i propagandom. Rusija masovno prelazi u nacionalnu infosferu, postoji sve već a količina dezinformacije i propagande koja dolazi iz Rusije - lažne činjenice i narativi, pogrešni naslovi i pogrešni navodi su svakodnevna pojava u medijima, posebno u medijima na ruskom jeziku”, kazao je Bergmanis u intervju Pobjedi.

Ministar navodi da godišnji izvještaj Uprave za zaštitu Ustava i letonske službe bezbjednosti pokazuje da je Rusija tokom posljednjih godina intenzivno koristila svoje agente u Letoniji

“Priča se rijetko mijenja. Rusija zaoštrava situaciju konstantno demonstrirajuć i svoj vojni položaj u regionu. Trenutna politika NATO-a prema Rusiji zasnovana je na prevenciji i održavanju političkog dijaloga”, naveo je Bergmanis.

Pripadnici Vojske Crne Gore uskoro bi trebalo da započnu učešće u NATO misiji u Letoniji, gdje je već raspoređeno 1.300 vojnika vojske zemalja članica Alijanse, a Bergmanis kaže da je veoma zahvalan Crnoj Gori na odluci da se pridruži misiji NATO-a u Letoniji.

“Cijenimo vašu posvećenost sigurnosti Alijanse i posebno našem regionu. Pojačano istureno prisustvo (enhanced Forward Presence) ovdje u Letoniji je vidljiva garancija i istinito svjedočanstvo savezničkog partnerstva. Ovih dana smo svjedoci tenzija u bezbjednosnom okruženju u Evropi, koje utiču na sve nas i u ovim turbulentnim vremenima. Zato su kohezija i saveznička solidarnost od izuzetne važnosti. Učešć e u inicijativama kolektivne odbrane ključno je za države članice NATO-a. To nije samo vidljiva posveć enost ključnim vrijednostima NATO-a, već poveć ava vojnu interoperabilnost između saveznika”, zaključio je Bergmanis.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније