Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 10. 2018. 08:10   >>  08:56 79

IZMJENE ZAKONA

Himna se sluša srcem

Dok premijer Duško Marković poručuje da su pored svih protivljenja, izmjene Zakona o državnim simbolim izvjesne, sa druge strane stižu različiti stavovi – da su simboli već živi, ali i da treba ponovo razmatrati njihove promjene. Građani su u izjavama za TV Magazin, podržali poštovanje simbola, dok su stavovi o kaznenoj politici različiti.

Himna je pjesma koja veliča istoriju i tradiciju države ili naroda, kaže definicija. Ali definicije nijesu važne kada se u glas pjeva u slavu domovine ili kada se njome bodri nacionalni tim.

U Crnoj Gori, godinama je bilo mnogo primjera kada nije intonirana himna ili nije isticana zastava kako je zakonom propisano, pa je tako Vlada predložila izmjene Zakona o državnim simbolima, o čemu će se izjasniti poslanici crnogorskog Parlamenta na nekom od narednih zasijedanja.

Novitet su novčane kazne za neustajanje dok se intonira himna, što je posebno podiglo prašinu u javnosti, a tu je i pitanje zašto takve izmjene baš sada. U Minstarstvu kulture, koje je predlagač, imaju objašnjenje.

“Ne postoji neki drugi razlog, riječ je o tekućoj aktivnosti i mi sprovodimo svoje obaveze u skladu sa zakonom”, kaže Aleksandar Dajković iz Ministarstva kulture, dodajući da je njihova namjera bila da sprovedu mjere koje bi omogućile razvoj građanskog društva, poštovanja različitosti, ali i poštovanja simbola.

U Ministarstvu kulture očekuju niz amandmana koji će riješiti brojne nedoumice, ali se odredba o obaveznom ustajanju tokom izvođenja himne odnosi na sve javne manifestacije, pa tako i na sportske događaje

“Smatram da tolerancija kada se radi o nepoštovanju simbola nije dobra i implementacija ovog zakona će omoćiti poštovanje simbola ni u manjoj, ni u većoj mjeri nego što je to u drugim zemljama. Čeka nas vrlo zahtjevan posao, ali praksa će pokazati ko je bio u pravu”, kaže Dajković.

Postoji mnogo tehničkih detalja koji nisu jasni, npr. na koji način će se na masovnom javnom dogadjaju pratiti poštovanje odredbe o obavezi ustajanja tokom intoniranja himne. Objašnjeno nam je da su neke od mogućnosti korišćenje video nadzora, snimaka koje inače pravi policija, kao i svjedočenja.

Za premijera Duška Markovića nema dileme o smislu i održivosti ovakvog zakona.

“Ko ne ustane moraće da plati kaznu, nećemo ga tjerati da ustane. I svaki put kada ne ustane, platiće kaznu. Nećemo voditi policijske snage da natjera nekoga da ustane na himnu”, naveo je Marković.

Novim zakonskim rješenjem je predviđeno i da je obaveza opština i javnih ustanova čiji je osnivač država ili opština da viju državnu zastavu. Ako se prekrše odredbe pravna lica platiće od 300 do 20.000 eura, a kazna za preduzetnike je od 300 do 6.000 eura. Građani koji ne ustanu prilikom intoniranja himne, platiće kaznu od 300 do 2.000 eura

Precizan iznos je u nadležnosti suda za prekršaje, koji će presuditi o visini svake kazne pojedinačno.

Krivokapić: Simboli Crne Gore su već opšteprihvaćeni

SDP prijedlog izmjena i dopuna Zakona o simbolima vidi kao grešku. O tezi da se novitetima u zakonu skreće pažnja sa gorućih tema crnogorskog društva, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić kaže:

“Nadam se da to nije sada razlog, da je to samo greška nekih novocrnogaraca, nekih Pink Crnogoraca, da pokušavaju neku svoju novu svijest utjerivati drugima. Za to nema potrebe. Svaka manjima ima pravo na svoj stav, a simboli Crne Gore su već opšteprihvaćeni”, kazao je Krivokapić.

Poslanica DF Branka Bošnjak smatra da je takav zakon produbjue podjela i da ga je nemoguće sprovesti.

“To je nesprovodljiv i nejasan zakon i ne znam ko je to smislio. Hoćemo li opet da imamo svjedoke kao 1948. koji mogu da kažu i ono što nije tačno, a sigurna sam da je ovo i kršenje Ustava koji jasno propisuje šta je sloboda izražavanja”, poručila je Bošnjak.

Poštovanje simbola je civilizacijsko dostignuće, kaže profesor Borislav Đukanović, ali smatra da je problematično da kaznena politika utiče na promjenu ponašanja pojedinih građana.

“Smatram da treba raditi na tome da se smanje unutrašnje razlike među socijalnim slojevima i to je način da se prevaziđu problemi. Stanovništvo se može socijalizovati da prihvati simbole u jednom dužem periodu, treba smanjiti tenzije izmeđuu građana i državnih organa koje su, prije svega, uslovljene ekonomskim raslojavanjem”, naveo je Đukanović.

Da taj put prihvatanja nije dug, smatra lider SDP-a Ranko Krivokapić, koji podsjeća da su državni simboli 90 -tih godina prošlog vijeka predstavljali građanski otpora, nasuprot ratnim zastavama i velikodržavnim projekatima.

U DF-u se nadaju povlačenju zakona, jer smatraju da je vrijeme za ponovno otvaranje razgovora o izmjenama samih simbola i teksta himne.

Na sve kritike premijer Duško Marković je odgovorio: “Koliko god bili protiv, to rješenje ostaje i slijedićemo ga do kraja”.

Vrijeme pred nama pokazaće sa koliko teškoća će institucije biti suočene u slučaju primjene kaznenih odredbi za nepoštovanje državnih simbola i himne. A kada zasvira “Oj, svijetla majska zoro”, svaki građanin će sam, intimno, znati da li je ustao iz poštovanja ili strahopoštovanja. Jer himna otadžbine se sluša srcem.

Olja Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари79

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније