Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 08. 2013. 08:00 >> 08:15

ZBOG REFERENDUMA

Siništaj odlučan da napusti koaliciju

Građanska inicijativa odlučna da napusti vladajuću koaliciju, jer DPS ne poštuje koalicioni sporazum po kojem je referendum za samostalnu opštinu Tuzi trebalo da bude održan do kraja septembra.

Predsjednik Građanske inicijative Vaselj Siništaj smatra da njegova stranka već odavno nije dio koalicije na vlasti, u kojoj se, kako je rekao, "ne poštuje njihov glas".

"Nijesmo htjeli da raskinemo koaliciju sa Forcom, uprkos tome što oni olako prihvataju obećanja države koja ne poštuje Ustav i one u kojoj je teško graditi bilo šta na osnovu sporazuma", rekao je Siništaj Dnevnim novinama.

Genci Nimanbegu (Forca) rekao je da nakon ponovnog odlaganja referenduma za formiranje punopravne opštine Tuzi albanske partije treba da redefinišu odnose sa DPS-om.

"Nijesmo više u situaciji da izigravamo povjerenje građana. Izgleda da određenim krugovima ne odgovara da se poštuje dogovor. Nepoštovanje političkog dogovora je veoma negativna stvar i treba vidjeti koji je izlaz iz te situacije. Najbolje bi bilo da se naš predlog uvrsti u skupštinsku proceduru da bi se referendum održao. Bitno je da se pokuša na sve načine da se što brže održi referendum, jer 45 dana je minimum za njegovo zakazivanje", kazao je Nimanbegu.

Sa druge strane, šef kluba odbornika DPS-a u Gradskoj opštini Tuzi Halil Duković rekao je da oni ne mogu nikog natjerati da ostane u koaliciji.

On ističe da od 1997. godine postoji veliki broj sporazuma sa DPS-om ali da nijedan od njih nije ispunjen.

“Mnoge opštine su tražile referendum, ali ništa od toga. Podgorici ne odgovara da razvija lokalnu samoupravu”, rekao je Siništaj.

On je kazao da je jasno da koalicija ne funkcioniše jer se ne poštuje sporazum.

“Jedna tačka toga sporazuma kaže da će se ubrzati proces formiranja opštine Malesija. Jasno je da od referenduma nema ništa iako je zakazan za kraj septembra. Dogovora nema iako u sporazumu piše da će jednom mjesečno sastati predstavnici DPS i Force i vidjeti u čemu je problem”, istakao je on.

Funkcioner DPS Nikola Gegaj ocijenio je da će referendum za opštinu Tuzi biti organizovan kako je i obećano, ali da je pitanje da li se do septembra može pripremiti zbog kratkih rokova.

“Urađeno je sve što je moglo da se uradi. Mislim da su rokovi bili vremenski nerealni da se jedna ozbiljna studija ekonomske opravdanosti uradi u roku od 60 dana. To je urađeno koliko ja znam sa željom da referendum bude u septembru, kako smo i obećali da će biti. Pitanje je da li možemo sve pripremiti do septembra s obzirom na to da su date nove sugestije i imjedbe na elaborate”, rekao je Gegaj.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније