Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

12. 10. 2018. 22:38 >> 22:17
1

OCJENA DEMOKRATA

Predlog DRI je pokušaj gašenja opozicije

Najava Državne revizorske institucije (DRI) da će tražiti od Skupštine da se partijama ukine korišćenje ušteđenog novca tokom redovnog poslovanja za finansiranje izborne kampanje, direktna je najava pokušaja gašenja opozicionih partija i vraćanja na jednopartijski sistem, smatraju Demokrate.

Političke partije trebalo bi da objavljuju sve informacije o trošenju novca, a za izbornu kampanju ne bi smjele da troše pare koje dobiju iz državnog budžeta, predviđeno je, između ostalog, izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koje će Državna revizorska institucija predložiti Skupštini.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, takvu najavu ocjenjuje kao vraćanje na jednopartijski sistem.

"Najava senatora DRI, Nikole Kovačevića da će tražiti od Skupštine da se partijama ukine mogućnost korišćenja sredstava koja uštede tokom redovnog poslovanja za finansiranje izborne kampanje, direktna je najava pokušaja gašenja opozicionih partija i vraćanja na jednopartijski sistem", kazao je Bogadnović agenciji MINA.

On smatra da je to uvod u gašenje partija, posebno imajući na umu da postojeća zakonska rješenja predviđaju oskudan novac koji političke partije dobijaju za vođenje izbornih kampanja, naročito na lokalnom nivou.

"Prosječna kampanja za jedne izbore iziskuje nekoliko puta, a na lokalnom nivou i desetine puta veće troškove od prihoda koji pripadaju političkoj partiji iz budžeta za finansiranje izbornih kampanja", ukazao je Bogdanović.

To, kako je ocijenio, jedino ne predstavlja problem Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

"Poznato je da njima donacije fizičkih lica kroz klasičnu perionicu novca, predstavljaju dominantne prihode za finansiranje izbornih kampanja uz postojanje crnih fondova i vreća kojima ubijaju demokratiju po Crnoj Gori", obrazložio je Bogdanović.

On je naveo da se tako predlaže da opozicioni politički subjekti u višemjesečnoj izbornoj kampanji za lokalne izbore u Petnjici potroše 48 eura, na Cetinju 177, a u Mojkovcu 147, koliko im pripada saglasno Zakonu, a DPS kroz donacije na desetine i stotine hiljada eura.

Bogdanović je rekao da su i korisnici socijalne pomoći uplaćivali veliki novac za kampanju DPS-a.

"Međutim, Kovačević ni u jednom trenutku ne problematizuje donacije vladajućoj partiji, već želi da osakati opoziciju, zahtjevom da joj ukine mogućnost da može uštedjeti racionalnim i domaćinskim poslovanjem tokom redovnog rada i taj novac iskoristiti za izbornu kampanju", naveo je Bogdanović.

On je rekao da su za opozicione partije donacije fizičkih i pravnih lica zanemarljivi prihodi, zato što postoji ogroman strah od odmazde u, kako je kazao, ovakvom antidemokratskom sistemu.

"Smatram da bi korak ka sprečavanju zloupotreba i perionica novca za finansiranje izbornih kampanja od vladajuće partije, bilo zakonsko ukidanje mogućnosti donacija fizičkih i pravnih lica političkim partijama", poručio je Bogdanović.

Partije, smatra on, treba da budu apsolutno nezavisne od bilo kog subjekta, "zato evo da vidimo sada koliko je onih koji su spremni da podrže jedan ovakav predlog i šta o ovome misli Kovačević".

Sa druge strane, dodao je, partijama se ni na koji način ne smije ograničiti pravo da koriste sredstva koja dobijaju iz budžeta onako kako oni smatraju u odnosu na prioritete, naravno u skladu sa zakonom i drugim pozitivnim propisima.

"Nakon što su Agencija za spečavanje korupcije i Agencija za zaštitu ličnih podataka svojim pisanim izjaštajima pobile nalaze DRI i Kovačevića kada su u pitanju Demokrate i određene opozicione partije, odnosno potvrdile da smo radili u skladu za zakonom i uputstvima nadležnih organa, Kovačević najavljuje nove udare na opoziicone partije", smatra Bogdanović.

On ističe, da Kovačević pokazuje da njegova mržnja prema opozicionim partijama nema granica.

"Politički progon Demokrata i opozicionih partija, kao i kidanje elementarno korektnih veza opozicionih partija i DRI-a njegova je jasna misija na mjestu senatora, gdje je došao direktno iz Izvršnog odbora DPS-a", zaključio je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније