Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

13. 10. 2018. 18:58 >> 18:42

ZAKON O USTAVNOM SUDU

Bez osnova za ocjenu ustavnosti

Nema osnova da Ustavni sud prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, ocijenio je Zakonodavni odbor.


Podnosioci inicijative, pet poslanika Skupštine, smatraju da odredbe Zakona o Ustavnom sudu nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore.

U inicijativi se navodi da je osporenom odredbom Zakona o Ustavnom sudu propisano da Skupština, protivno preciznoj, jasnoj i striktnoj ustavnoj odredbi, može donijeti odluku o nastavku obavljanja funkcije sudije Ustavnog suda i nakon isteka Ustavom propisanog mandata od 12 godina do izbora novog sudije, ali ne duže od jedne godine.

Zakonodavni odbor podsjeća da se Zakonom o Ustavnom sudu uređuju se postupak utvrđivanja predloga za izbor sudija Ustavnog suda, razrješenje i prestanak njihove funkcije, organizacija Ustavnog suda, postupak pred Ustavnim sudom, pravno dejstvo njegovih odluka i druga pitanja od značaja za njegov rad.

Navodi se da zakon reguliše i pravnu situaciju u kojoj sudija Ustavnog suda kome je istekao mandat, na osnovu odluke Skupštine, može nastaviti da vrši funkciju sudije Ustavnog suda do izbora novog.

“Zakonom o Ustavnom sudu propisano je da kad sudiji Ustavnog suda prestane funkcija zbog isteka mandata, a predlagač ne predloži ili Skupština ne izabere na upražnjeno mjesto sudiju Ustavnog suda, Skupština će istovremeno donijeti odluku o prestanku funkcije sudiji kome je istekao mandat i odluku da taj sudija nastavlja da vrši funkciju sudije Ustavnog suda do izbora novog, ali ne duže od jedne godine”, navodi se mišljenju Zakonodavnog odbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније