Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

15. 10. 2018. 19:51 >> 19:38

ADMINISTRATIVNI ODBOR

Tražiće mišljenje je li Šaranoviću istekao mandat

Na konkurs za predsjednika Državne izborne komisije prijavili su se Žarko Đurišić i Amer Šukurica. Iako oba kandidata zadovoljavaju uslove konkursa, nijedan od njih nije dobio neophodnu podršku Administrativnog odbora, jer nemaju iskustva u izbornom procesu, a jedan nije radio ni u državnoj upravi. Administrativni odbor zatražiće i dodatno tumačenje da li je Budimiru Šaranoviću uopšte istekao mandat.

I pored odličnih biografija dvojice kandidata, za većinu članova Administrativnog odbora mnogo je važnije da predsjednik DIK-a ima iskustva u izbornom procesu, smatra Marta Šćepanović iz DPS-a.

”Ako to već tražimo za člana DIK-a ispred NVO sektora da ima iskustvo u posljednjih pet godina, kako u praćenu, da je prepoznatljiv u toj oblasti, onda zaista smatram da bi predsjednik DIK-a morao imati iskustva u ovoj oblasti”, saopštila je Šćepanović. 

Nakon svega, smatraju u SDP-u teško će izabrati predsjednika Državne izborne komisije.

“Mislim da treba zastati sa tim, u svjetlu onoga da li će biti formirana Radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva. Jedna od tema Radne grupe svakako će biti i rješenja koja se tiču DIK-a”, saopštio je Raško Konjević iz SDP-a.

Odbor je ipak, većinom glasova, prihvatio mišljenje Šćepanovićeve, pa su članovi bili uzdržani, a nijedan od kandidata nije dobio podršku. Nakon toga je problematizovano pitanje - da li je Budimiru Šaranoviću uopšte istekao mandat, budući da su se, kaže Šćepanovićeva, pojavila i neka nova tumačenja. 

“On je izabran 7. Oktobra 2014. Mandat mu traje četiri godine", pojasnio je predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja.

“Mislim da je neophodno da upoznate Kolegijum sa tim dilemama u vezi sa trajanjem mandata, kako bi nam oni pomogli da obezbjedimo  dodatno i precizno tumačenje norme”, saopštila je Šćepanović.

“Mi smo jednom potvrdili da mu je istekao mandat činom raspisivanja javnog konkursa. Ako ćemo sada da kažemo da nije nego da smo pogriješili, onda ja ni glasanjem ne želim da učestvujem u tome”, saopštio je Konjević. 

Administrativni odbor ipak je većinom glasova odlučio da od Kolegijuma zatraži dodatno tumačenje, i to u što kraćem roku.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније