Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

16. 10. 2018. 16:14 >> 15:53

ODBOR DO KRAJA OKTOBRA

Konsenzusom do izmjena izbornog zakonodavstva

Privremeni skuptinski odbor, koji će se baviti reformom izbornog zakonodavstva i čiji će članovi biti samo poslanici, trebalo bi da bude formiran do kraja oktobra, saopšteno je nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović kazao je da su na današnjoj sjednici usaglasili i definisali političke principe opšteg djelovanja radne grupe, i stvorili pretpostavke da krenu u dalju fazu rada.

"To znači da smo dogovorili da to bude privremeni skupštinski odbor, i članovi tog odbora biće samo poslanici", kazao je Brajović novinarima u parlamentu.

On je pojasnio da će u radu tog odbora učestvovati i predstavnici nevladinih organizacija, akademske zajednice i svi oni koji mogu doprinijeti inoviranju zakonodavstva i postizanju što boljeg izbornog ambijenta.

Kako je naveo, dogovoreno je da jedno operativno tijelo do ponedjeljka završi predlog odluke koja bi se našla na skupšinskom zasjedanju, i uputiti je Kolegijumu.

"Kolegijum će, na sjednici koja će biti održana tokom naredne sedmice, definisati precizno tekst odluke koju će parlament usvojiti na sjednici koja će, najvjerovatnije, početi 30. oktobra", precizirao je Brajović.

Prema njegovim riječima, odbor će imati po sedam članova iz vlasti i opozicije.

"Nema koopredsjedavanja nego imamo predsjednika koji će biti iz najjače pozicione partije, i zamjenika predsjednika iz najjače opozicione partije", pojasnio je Brajović.

Govoreći o sistemu odlučivanja, on je rekao da je dogovoreno da se teži konsenzusu, a ako do njega ne dođe, onda će biti predložena ona odluka za koju se u radnoj grupi izjasne "oni predstavnici koji imaju dvotrećinsku većinu u svojim poslanicima u parlamentu".

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović kazao je da će u odluku o formiranju privremenog odbora ući stav da se može razgovarati i o izmjenama i dopunama Ustava, što je bio zahtjev tog političkog saveza.

"To dovoljno govori koliko će rad privremenog odbora biti sveobuhvatan", kazao je Đukanović.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Nikola Rakočević, rekao je da je sastanak Kolegijuma bio veoma konstruktivan i da je siguran da će, možda, već do kraja mjeseca imati uslove za formiranje skupštinskog radnog tijela.

"Najvjerovantije će biti u pitanju formiranje privremenog parlamentarnog odbora i u okviru toga biće tretirana sva zakonska rješenja koja se tiču izbornog zakonodavstva, ali i ukupnog ambijenta", istakao je Rakočević.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević, rekao je da su prihvaćeni stavovi te stranke koji se tiču učešća NVO u radu privremenog osdbora i potrebe izmjena i dopuna ili usvajanja novog zakona o Javnom servisu, koji bi podrazumijevao da će po njemu biti izabran novi Savjet RTCG.

"Prihvaćena je i odredba da će privremeni odbor raditi po poslovniku koji će se konsesualno donijeti na prvoj sjednici radne grupe", dodao je Konjević.

Poslanik Force, Genci Nimanbegu, rekao je da je cilj da se rad radne grupe oroči do kraja trećeg kvartala naredne godine.

"Treba pozdraviti spremnost za dogovor. Ostali su neki tehnički detalji koje treba dogovoriti, ali to će operativno tijelo sročiti u predlog odluke koju će razmatrati Kolegijum sljedeće sedmice", rekao je Nimanbegu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније