Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

17. 10. 2018. 17:52 >> 17:37
3

RUČAK S EU AMBASADORIMA

"Poglavlje 27 da otvorimo do kraja godine"

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović istakao je, na današnjem radnom ručku s ambasadorima zemalja EU, da su sve obaveze crnogorske administracije u poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjene ispunjene, te da očekuje otvaranje tog poglavlja do kraja godine.

"Podsjetio je da 27. poglavlje predstavlja jedno od najtežih i najskupljih, a da je u toj oblasti tokom posljednjih deset godina uloženo više od 200 miliona eura za unapređenje upravljanja otpadom, otpadnim vodama, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u svim crnogorskim opštinama, dostizanje standarda kvaliteta vazduha i očuvanje raznolikosti biodiverziteta, kroz upravljanje zaštićenim područjima i zaštitu biljnih i životinjskih vrsta", saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Radulović je naglasio da je očuvanje životne sredine jedan od prioriteta Crne Gore.

"Vjerujem da će otvaranje pregovora u ovoj oblasti predstavljati podstrek za nastavak sprovođenja kvalitetnih reformi u rokovima definisanim kroz pregovaračku poziciju“, kazao je ministar.

Glavni pregovarač  Aleksandar Drljević podsjetio je na ključne rezultate koji su ostvareni u pregovorima, s akcentom na rezultate u oblasti vladavine prava.

„Iako je još dosta posla pred nama, uvjeren sam da nakon šest godina vođenja pregovora imamo rezultate kojima se možemo pohvaliti. Imajući u vidu da su zakonodavni i institucionalni okvir gotovo zaokruženi, Vlada i pregovaračka struktura će se u narednom periodu fokusirati na ostvarenje mjerljivih rezultata u praksi koji će donijeti viši kvalitet života građanima“, poručio je on.

Drljević je istakao da je ispunjavanjem privremenih mjerila iz 23. i 24. poglavlja, ali i finalizacija rada na ispunjavanju završnih mjerila, u fokusu svih obaveza Vlade i pregovaračke strukture. Drljević je dodao i da se Vlada priprema za narednu fazu pregovora, u kojoj će uslijediti postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Ambasadori država članica EU su pozdravili ostvarene rezultate i prenijeli punu podršku svojih država za nastavak sprovođenja reformi. Ocijenili su da je Crna Gora dosadašnjim radom i napretkom u procesu evropske integracije pokazala da ima kapacitete i da zaslužuje članstvo u EU", kazali su iz Vlade.

Radni ručak s ambasadorima je organizovan u okviru projekta koji sprovode Kancelarija za evropske integracije i Fondacija Konrad Adenauer, a koji ima za cilj informisanje javnosti o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније