Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 10. 2018. 14:14 >> 13:51

VUJOVIĆ ISTAKAO

"Mijenjati izborni ambijent, a ne građansku CG"

Suština rada u okviru privremenog skupštinskog odbora mora da bude pokušaj da se unaprijedi ukupan izborni ambijent kroz reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a ne da se na mala vrata, kroz izmjene Ustava, mijenjaju ključne odrednice građanske Crne Gore, saopštio je član Predsjedništva SDP Ivan Vujović.

"Mogućnost ustavnih promjena, o kojima ovih dana govore predstavnici DPS i DF-a, nas u SDP upućuje na oprez imajući u vidu da ne bi bio prvi put da se sa nivoa vlasti pokuša ući u trgovinu oko najvišeg pravnog akta, i to u onom njegovom najosjetljivijem segmentu", rekao je Vujović.

"Podsjećamo da je DPS u više navrata od donošenja Ustava razgovarao i pregovarao sa dijelom tadašnje opozicije o njegovim izmjenama, prije svega u dijelu državnih simbola. O tome su svjedočili neki tadašnji opozicioni lideri, a i javnost je u to vrijeme mogla čuti zalaganja i samog vrha DPS o promjeni himne, čije su 2 strofe neki sa nelagodom slušali, kao i mogućnosti uvodjenja tzv. narodne zastave", naveo je Vujović u saopštenju.

On kaže da je činjenica da DPS i DF imaju zajedno mogućnost da dvotrećinskom većinom mijenjaju izborno zakonodavstvo ali je takođe i činjenica da istom tom većinom mogu da mijenjaju i Ustav u njegovom značajnom dijelu.

"Zato bi po ukupan proces bilo loše ako u njemu ne bi učestvovala cjelokupna opozicija jer bi se time ostavio prostor za mogućnost dogovora na relaciji DPS – DF oko izmjena Ustava, uz alibi da je to jedini put za izmjenu izbornog zakonodavstva koji zahtijeva EU.
Rad privremenog odbora ne smije da bude opterećen bilo kakvim završenim pitanjima, već reformom zakonodavstva, promjenom veoma lošeg izbornog ambijenta, eliminisanjem zloupotreba iz afere Snimak, i što je za nas posebno važno. pronalaženjem efikasnih pravno-političkih garancija za primjenu dogovorenog", naveo je Vujović u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније