Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

22. 10. 2018. 17:42 >> 17:20

CEMI SAOPŠTIO

Preporuke implementirati u izborno zakonodavstvo

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) zalagaće se da nalazi, zaključci i preporuke, koje donesi Građanski savjet za slobodne i fer izbore, budu impementirani u okviru nove reforme izbornog zakonodavstva, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Danas je održan prvi sastanak Građanskog savjeta za slobodne i fer izbore, u okviru projekta „Da slobodni izbori postanu navika - Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori“, koji sprovodi CeMI, uz finansijsku podršku Evropske komisije.

Istraživač javnih politika u CeMI-ju, Nikola Zečević, kazao je da je Građanski savjet za slobodne i fer izbore projektno tijelo formirano sa ciljem otvaranja stručne rasprave i dijaloga o svim pitanjima koja se tiču spornosti izbornog procesa u Crnoj Gori i reforme izbornog zakonodavstva.

„Svrha Savjeta i njegovog funkcionisanja će biti otvaranje vrlo kompleksnog tematskog okvira, koji podrazumijeva vrlo intenzivnu interakciju sa građanima i ima za cilj da njih uključi u javnu raspravu po svim ovim pitanjima“, rekao je Zečević.

Članovi Građanskog savjeta za slobodne i fer izbore su predstavnici političkih partija, nevladinog sektora, medija, akademski radnici, kao i univerzitetski profesori.

Zečević je rekao da će Savjet održavati redovne sastanke na kojima će biti analizirani nalazi istraživanja, koja realizuje ekspertski istraživački tim CeMI-ja.

Profesor Đorđije Blažić, rekao je da je sjednica Građanskog savjeta za slobodne i fer izbore lijep pokušaj vraćanja na izuzetno značajnu temu koja je vezana za izvorni suverenitet građana.

„Ova tema nije vezana samo za pravo građana, već ima refleksije na kompletnu državu i na legitimnosti institucija, koje su dovedene u pitanje sa izbornim sistemom, kakav decenijama imamo u Crnoj Gori“, kazao je Blažić.

On je rekao da očekuje da će CeMI, kao i do sada odraditi svoj dio posla u mjeri koja pripada nevladinim organizacijama i dati odgovarajuće preporuke.

„Ali na kraju sve ostaje na onoj ekipi, koja će da radi u parlamentu. Nažalost, sve ostaje na poslanicima, koji su najmanje poslanici, a više partijski vojnici. Ali, otvorićemo tu raspravu na sjednicama i vidjećemo kakvi će biti stavovi drugih“, kazao je Blažić.

Predstavnik Grupe građana „Građanska akcija“, Božidar Vujičić, rekao je da očekuje da će crnogorski građani ostvariti svoje pravo da biraju i budu birani onako kako im garantuje Ustav „bez diskriminacije i sa jednakim biračkim pravom“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније