Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

24. 10. 2018. 12:36   >>  14:02 5

MARKOVIĆ U PARLAMENTU

"Briska Gora" donosi 226 novih radnih mjesta

Solarna elektrana "Briska Gora" snage veće od 200 MW je investicija od 170 mil eura, sa budžetskim prihodima od 65 miliona eura u 30 godina. Ta elektrana donosi otvaranje 226 novih radnih mjesta, poručio je premijer Duško Marković u parlamentu.

Premijer Duško Marković saopštio je da je crnogorsko društvo stvara manje nego što bi moglo.

On je u Parlamentu istakao da Crna Gora nedovoljno valorizuje potencijale i da nema pravo da u političkim relacijama zanemaruje dragocjene resurse kojima raspolaže.

"Tim prije što svi znamo da su ti resursi brojni, održivi i obnovljivi. Tu mislim na poljoprivredu i energetiku. Samo na osnovnu nedavno  zaključenih ugovora o zakupu lokaliteta u Kotoru, Ulcinju i Podgorici, biće investirano preko 9, 2 miliona eura i otvoreno preko 40 radnih mjesta", istakao je Marković, dodajući da zaposleni u proizvodnji vrijede više nego bilo gdje drugdje.

"Vlada priprema nove prijedloge za nove valorizacije,” rekao je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Predraga Sekulića  kada se može očekivati zaključenje ugovora na projektu solarne elektrane Briska gora i koji su konkretni benefiti za građane od toga i projekata iz poljoprivrede.

“Ova Vlada dokazaće i najubjedljivijiim skepticima da može da proizvodi,” rekao je Marković.

“Veliko interesovanje investitora za Brisku goru, najbolja su preporuka”, rekao je Marković.

"Ozbiljni investitori, i domaći i strani, prepoznaju uslove koje smo stvorili kao dovoljno podsticajne za dugoročni plasman svog kapitala u ambijentu koji je stabilan i dodatno osnažen članstvom u Nato", istakao je Marković.

"Građanima Crne Gore biće ponuđena nova radna mjesta i bolji standard, povećanje konkurencije i boljih uslova. Uvjeren sam da Crna Gora dugoročno pripada korpusu rastućih ekonomija", istakao je premijer.

Obaveza Vlade je da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je učinjeno i u slučaju Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, poručio je Marković.

Marković je odgovarajući na pitanje poslanika Janka Vučinića koje se odnosilo na Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, istakao da je već u prvim danima mandata 41. Vlade razgovarao sa predstavnicima penzionera KAP-a, uvjeren da će zajednički postići dogovor u vezi sa sprovođenjem ovog Zakona, pri čemu je u tom trenutku, za tu namjenu u Budžetu bilo opredijeljeno oko 5,5 miliona eura.

„Dakle, bio je opredijeljen novac, a Vlada ne opredjeljuje sredstva za mjere koje nema namjeru i da sprovede. Rekao bih da je time, više nego jasno iskazana naša namjera da stavimo tačku na ovaj višegodišnji problem“, poručio je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je pojasnio da je, uvidjevši da Zakon koji je 2015. godine donijela ad hoc većina u prethodnom sazivu Skupštine ima određene pravne manjkavosti, i da je kao takav neprincipijelan i nedostatan sa aspekta fiskalne održivosti, na sastanku predložio formiranje Radne grupe koja će sve dileme otkloniti, kako bi Zakon bio primjenjljiv u praksi.

„Odnosno, jezikom razumljivim svakom građaninu – preduzeo sam sve što je neophodno kako bi se stekli uslovi da se novac opredijeljen u budžetu za bivše radnike KAP-a isplati u najkraćem roku, i u skladu sa zakonima Crne Gore. Nikako drukčije – ni tada, ni danas", istakao je premijer, citirajući i navode iz zvaničnog saopštenja Vlade, objavljenog nakon sastanka.

Radna grupa je formirana tri dana nakon tog sastanka - 29.12.2016., i u njenom radu su učestvovala i dva predstavnika bivših radnika KAP-a, koji nijesu prihvatili da se pristupi predlaganju izmjena i dopuna Zakona, već su napustili Radnu grupu.

„Dakle, jednostrano je prekinuta potreba za daljim dijalogom sa Vladom, zbog čega je ovo pitanje dobilo epilog na Ustavnom sudu, koji je svojom odlukom 27. marta 2018., dakle ove godine, ovaj zakon proglasio neustavnim“, naveo je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je istakao da je ustavna obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je u tom slučaju, rekao je, i učinjeno.

„Pošto po ustaljenoj praksi politizujete sva pitanja a radnike usmjeravate na političke a ne recimo na sindikalne autoritete, a i spočitavate mi da sam pod nečijim uticajem spriječio realizaciju ovog Zakona – moram Vam reći da ste ovog puta u pravu. U konkretnom slučaju i za mene i za Vladu koju predstavljam, a vjerujem i za sve u ovoj zemlji, jedino je obavezujuća odluka Ustavnog sud", zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Poslanik Vučinić, odgovarajući Markoviću, iskoristio je priliku da pozove građane da učestvuju u večerašnjoj šetnji DF-a 

Predsjednik Parlamenta Ivan Brajović upozorio je Vučinića da je zloupotrijebio funkciju.

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića, istakao da ga raduje što se ta partija opredijelila da nastavi rad u Skupštini.

Govoreći o kriznom porezu, Marković je kazao da će ga biti do kraja 2019. a da će ga onda ukinuti.

"Kriznog poreza više neće biti krajem 2019, ne prije toga'', kazao je Marković.

"Vlada je od početka mandata posvećena pitanjima jačanja fiskalne politike. Cilj nam je kontinuitet rasta zarada", rekao je Marković.

Marković je istakao da je stopa nezaposlenosti po administrativnoj evidenciji u vrijeme njegovog mandata pala je sa 21% na 17,2%, a ona po anketnoj formuli sa 17,7 na 14,1%.

Marković je istakao da je svaki kilometar puta, i svaki metar nove žičare i staze i druge infrastrukture zapravo izvjesna mogućnost za nova radna mjesta.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније